Чи можуть вручати повістки в іншому місті та області: юристи розповіли, як захиститись від “масової” видачі повісток

В Україні ще весною 2023 року були прийняті зміни, згідно з якими повістки дозволено видавати не лише за місцем проживання, а й за місцем фактичного перебування громадян в межах країни – в іншому місті, області.
Кому можуть видати повістку за місцем фактичного перебування
Вручення повістки за місцем фактичного перебування відбувається в окремих випадках. Наприклад, якщо співробітникам ТЦК стане відомо, що особа постійно проживає не за адресою реєстрації, а за іншою адресою, при цьому не стає там на військовий облік. Тоді можуть вручити повістку в іншому регіоні.
Інший поширений випадок, коли повістку вручають не за адресою реєстрації, – якщо військовозобов'язаний без попередження перебуває у відрядженні. За правилами, він має попередити ТЦК про те, що їде у відрядження, у семиденний період. Перебуваючи у відрядженні більше 7 днів, людина має сповістити про це військкомат.
Видача повісток на блокпостах
За поясненнями юристів, вручення повісток на блокпостах є допустимим. Трапляються випадки, коли людина, яка стоїть на обліку в одному місті, перебуває протягом кількох днів у іншому місті. Якщо її зупиняють на блокпосту та намагаються вручити повістку, то потрібно пояснити це. При цьому вимога відвідати військкомат в іншому місті у такому випадку є незаконною.
Тому під час поїздок військовозобов'язані повинні брати з собою військово-обліковий документ – військовий квиток, приписне, тимчасове посвідчення. Там має бути зазначено, де саме вони стоять на обліку. Документ потрібно пред'явити, тоді повістку не мають вручати повторно.
Крім того, юристи рекомендують заздалегідь захистити себе від "масової" видачі повісток. Для цього варто самостійно явитись у ТЦК за місцем фактичного проживання чи тимчасового перебування та стати на облік.
Джерело: 5692.com.ua