Чи здавати батькам гроші на ремонт школи: роз’яснення МОН

Протягом всього навчального року, а особливо на початку осені, з батьків школярів вимагають здати гроші на різноманітні потреби, зокрема на ремонт школи. Батьківські комітети та співробітники навчального закладу нерідко наголошують, що обійтись без цих фінансів не можна.
Чи треба сплачувати кошти, які вимагають у школі, та що буде, якщо відмовитись від цього, пояснили на освітньому порталі "Нова Українська школа", користуючись листами-роз'ясненнями від МОН.
Чи зобов'язані батьки здавати гроші ремонт
Фахівці пояснили, що за ремонт у навчальному закладі відповідальні органи місцевої влади, які є його власником та утримувачем. Адміністрація школи зобов'язана щорічно звертатися до відповідного управління освіти та робити запит на фінансування як ремонтних робіт, так й інших потреб.

Здебільшого школи в Україні перебувають у комунальній власності…Коли дитина йде в такий заклад освіти, батьки вже заплатили за її навчання, перерахувавши податки до державного та місцевого бюджетів, – розповіли на порталі НУШ.

Власник школи має скласти кошторис потреб всіх підпорядкованих йому навчальних закладів. Ремонт у школі може виконувати лише спеціалізована компанія з відповідною ліцензією, яка має дотримуватись усіх необхідних вимог до матеріалів та робіт. При цьому батьки школярів взагалі не мають права втручатися в управління комунальною власністю.

Робити ремонт батькам самостійно – це таке саме порушення, як і збирати кошти на нього, – зазначили фахівці.

Що робити у разі, якщо в школі вимагають гроші
Насамперед батькам радять запитати керівника школи, чи були бюджетні запити щодо ремонту. Якщо директор відмовляє надати таку інформацію, можна звернутися до місцевого органу управління освітою з цим запитом.
У деяких випадках виявляється, що насправді кошти школі виділяються, але витрачаються не за потребою. А здирства з батьків приховують під благодійністю, яка нібито необхідна школі. Тобто далі кошти батьків йдуть на придбання меблів, ремонт класу чи школи тощо.
Усі подібні збори є незаконними, і батьки мають повне право не брати в них участі. Ні вчителі, ні директор не можуть застосовувати при цьому жодних санкцій.
Джерело: 5692.com.ua