“Дивні вікна між кімнатами” в радянських квартирах: чому їх раніше робили, а тепер – ні

Багато хто й зараз живе у квартирах, побудованих за радянських часів. Найпоширенішими типовими житловими будинками вважаються "хрущовки". Це здебільшого п'ятиповерхові будинки, які будували із середини 50-х до середини 70-х років минулого століття. У таких будівлях часто можна побачити віконце між кухнею і ванною. Навіщо робили такі вікна, зараз знають далеко не всі.
Навіщо потрібне вікно між ванною і кухнею
Вікно між ванною і кухнею – не елемент дизайну, воно має утилітарне призначення. Це технічний отвір для безпеки. У разі вибуху газу ударна хвиля потрапить у вікно і її сила значно знизиться. Це свого роду "запобіжник" від руйнування несучих конструкцій.
Крім того, таке вікно дає змогу економити електроенергію, оскільки світло проникає у ванну через вікно. А якщо світло відключили, таке вікно – справжній порятунок.
Навіщо потрібне вікно між ванною і санвузлом
Вікно між ванною і туалетом також має практичне призначення. Воно зроблене для поліпшення вентиляції. Ванна кімната – найсиріше місце у квартирі, і щоб уникнути появи цвілі, воно має добре вентилюватися. Під час використання ванної кімнати в ній накопичується велика кількість пари, якої легко позбутися, якщо відкрити невелике віконце в сусіднє приміщення.
Сучасні будинки оснащені потужними вентиляційними системами, розташування яких розраховане так, щоб будь-яке приміщення у квартирі було комфортним і безпечним. Тому необхідності у вікнах між кухнею та ванною, і між ванною та туалетом більше немає.
Джерело: 5692.com.ua