Куркума – ліки чи спеція: усе, що потрібно знати про популярну індійську пряність

Куркума – пряність родом з Індії, яка, поряд з імбиром, корицею і чорним перцем, увійшла в перелік найпопулярніших азіатських спецій. Століття тому її стали завозити в Європу і використовувати за прямим призначенням – у кулінарії.
Але зараз у мережі можна побачити безліч запитів, пов'язаних із куркумою – "куркума для здоров'я", "куркума для краси" тощо. Але чи правда те, що жовтий порошок куркуми має настільки широкий спектр застосування, чи популярність цієї спеції – це виверти продавців?
Міфи про "індійський шафран"
Куркуму часто називають "індійським шафраном", оскільки її фарбувальні властивості схожі з властивостями однієї з найдорожчих прянощів світу – шафрану. Насправді куркума використовується для заміни дорогого шафрану, але крім назви і фарбувальних властивостей, нічого спільного з ним не має.
Ще століття тому хитрі торговці продавали недосвідченим покупцям куркуму, видаючи її за шафран. Популярність куркуми зростала, доходи торговців теж. Назву "індійський шафран" використовують і сьогодні, хоча більшість покупців уже давно знають, що куркума і шафран – це дві різні спеції.
Користь, шкода чи міф?
Зростання популярності куркуми в європейських країнах було зумовлене насамперед її корисними властивостями. Покупці індійської прянощі давно помітили, що куркума не тільки надає їжі пряного смаку та красивого кольору, а й є ефективним консервантом.
Не залишили поза увагою властивості куркуми і різного роду цілителі, які стали застосовувати цю азіатську спецію для лікування захворювань шлунково-кишкового тракту, порушень функцій опорно-рухового апарату і навіть для "омолодження". Куркума дійсно володіє деякими цілющими властивостями і може сприяти оздоровленню організму. Її лікувальні властивості пояснюються вмістом великої кількості ефірних олій, вітамінів К і В3, і, звісно ж, куркуміну.
Однак сучасні вчені після низки досліджень все ж таки вирішили, що куркуму сильно переоцінили. Як і у більшості справжніх лікарських засобів, у куркуми безліч протипоказань. Вона знижує тонус судин – що може бути небезпечним для гіпотоніків. Куркума – досить сильний алерген. Також вона стимулює секрецію травних залоз, що зовсім ні до чого людям з виразкою, ураженнями кишківника і хворобами підшлункової залози.
Все-таки спеція
Вчені рекомендують не гнатися за модою і використовувати куркуму за її прямим призначенням – як пряну добавку до їжі. Якщо хочеться долучитися до практик індійських цілителів – можна приготувати простий "коктейль" з молока і щіпки куркуми. Загалом же під час застосування куркуми потрібно орієнтуватися на стан свого організму і не забувати, що найкраще застосування куркуми – це додавання в соуси, печеню, рагу і плов.
Джерело: 5692.com.ua