Навчання в серпні й по суботах: для університетів, коледжів і училищ запровадять низку змін

Україна переживає нелегкий час через війну та геополітичні турбулентності. У таких умовах, потерпають усі державні системи, зокрема, й освітня. З огляду на це, Міністерство освіти і науки України вирішило запровадити ряд змін, щоб забезпечити безпеку та ефективність освітнього процесу у новому навчальному 2024/2025 році.

Необхідність змін

Обмеження у використанні енергоресурсів та російська загроза для педагогів і сдудентів є реальністю української освіти.

Мета Міністерства освіти й науки полягає в тому, щоб підготувати заклади освіти до наближення осінньо-зимового періоду та опалювального сезону, забезпечуючи безпеку та ефективність освітнього процесу.

Так, МОН пропонує ряд рекомендацій для вузів та коледжів:

  • якщо можливо, розпочати навчання ще в серпні: це дозволить ефективніше використовувати енергоресурси та забезпечити безпеку протягом року.
  • використовувати суботи як робочі дні, особливо в теплий період року, щоб забезпечити ефективне використання часу та ресурсів;
  • врахувати можливість подовженого навчання або проведення занять в дистанційному форматі в періоди, коли безпека студентів і викладачів може бути під загрозою.

Для забезпечення безпеки учасників освітнього процесу, Міністерство освіти і науки рекомендує:

  • розглядати можливість використання альтернативних джерел енергії для забезпечення освітніх закладів.
  • адаптувати графік навчання до економного використання енергоресурсів та забезпечення безпеки.
  • для регіонів з підвищеним ризиком, передбачити заходи для проведення освітнього процесу в укриттях або інших безпечних місцях.

Реформа освіти в Україні є не лише процесом адаптації до непередбачуваних умов, а й можливістю зміцнення системи освіти для майбутніх викликів. Зміни, запропоновані Міністерством освіти й науки, спрямовані на забезпечення безпеки та ефективності освітнього процесу в умовах війни.

Джерело: 5692.com.ua