Не говоріть ці слова дітям: 4 фрази, які програмують на бідність і невдачі

За словами психологів, майбутнє життя дітей багато в чому залежить від виховання та спілкування з батьками. Зокрема, деякі сказані батьками фрази можуть призвести до того, що в дитини сформується низька самооцінка, що згодом спричинить труднощі з фінансами та досягненням своїх цілей.

Яких чотирьох фраз категорично не можна говорити малечі, пише ТСН.

"У нас немає грошей"

Якщо дитина просить купити якусь річ, яку ви не можете собі дозволити, краще сказати, що придбаєте її іншим разом. Можна пояснити, що зараз є гроші тільки на найбільш необхідне: продукти, одяг тощо. У такому разі дитина буде впевнена, що гроші у дорослих завжди є, тому в майбутньому не матиме фінансових труднощів.

"Не жили багато, нічого й починати"

Ці слова можуть стати негативною установкою, яка запрограмує дитину на поразки та неспроможність реалізувати свої бажання. Дитина почне думати, що цінні речі для неї недоступні, адже їх можуть дозволити собі лише обрані люди. У дорослому житті вона буде боятися думати про успіх та багатство, вважаючи себе негідною таких благ.

"Нам дуже важко дістаються гроші"

Така фраза також є небезпечною установкою, яка прирікає дитину на важку та низькооплачувану працю. Їй здаватиметься, що власними зусиллями неможливо досягти успіху, тому в неї не буде мотивації змінювати рутину та шукати нові шлях самореалізації.

"Ти мене розчаровуєш"

У жодному разі не можна казати це дитині, якщо ви хочете, щоб вона була щасливою та успішною. Ця фраза формує комплекс меншовартості. Дитина не повинна своїми діями "заробляти" любов батьків, увагу, купівлю якихось речей. Якщо малюк вважатиме себе недостойним цих ресурсів по праву народження, то буде намагатися догодити іншим людям, щоб отримати якесь благо для себе.

Джерело: 5692.com.ua