Нові умови: МОН змінило порядок прийому на навчання у вишах у 2024 році

У Міністерстві освіти і науки внесли низку змін до порядку прийому на навчання для здобуття ступенів бакалавра, магістра та доктора філософії/мистецтва у 2024 році. Про це повідомила пресслужба Міносвіти.

Зміни повʼязано із наявною воєнно-політичною ситуацією в країні. Також вони враховують основні аспекти щодо іспитів, які необхідні для підтвердження високого рівня знань, компетентностей та навичок вступників, – зазначили в міністерстві.

Які зміни вводять для абітурієнтів

Оновлений порядок передбачає збільшення підтримки закладів вищої освіти, які розташовані в прифронтових і прикордонних областях. Це пояснюється підвищенням регіонального коефіцієнта, від якого залежить конкурсний бал, якщо вступник обирає виш у певному регіоні.

Закладам вищої освіти, які розташовані поблизу зони бойових дій та постраждалих від російської агресії територій заклади вищої освіти надається особливий регіональний коефіцієнт:

  • 1,07 – у Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській і Чернігівській областях;
  • 1,04 – у Дніпропетровській і Полтавській областях, а також у Бучанському районі Київської області;
  • 1,00 – інші.

Крім того, з'явилися нововведення щодо вступу на другу вищу освіту. Тепер для здобуття ступеня магістра на основі вже здобутого ступеня магістра вступати можна ЄВІ та ЄФВВ не обов'язкові. Вступити можна лише за іспитами, що проводить заклад освіти (за виключенням спеціальностей "Право" і "Міжнародне право").

Здобуття ступеня доктора філософії/мистецтва можливе за однією з наступних умов:

  • успішне складання ЄВІ в 2024 році з оцінкою за кожен із його компонентів не менше ніж 150 балів;
  • ЄВІ у 2023 році з оцінкою за тест з іноземної мови не менше ніж 130 балів.

У 2024 році сертифікати, які посвідчують знання іноземної мови, не надають доступу до вступу в аспірантуру.

Спеціальні умови для вступу на магістратуру надаються студентам, які здобули ступінь бакалавра у 2023 році, якщо вони:

  • зареєстровані та мешкають на тимчасово окупованій території;
  • мешкають у населених пунктах, де станом на 1 липня 2024 року відбувалися активні бойові дії;
  • переїхали з тимчасово окупованих територій після 1 січня поточного року.

Такі студенти можуть отримати рекомендацію для зарахування на магістратуру, якщо вступають до того ж вишу, де здобули ступінь бакалавра, і за спеціальностями, визначеними у відповідному переліку.

Якщо в закладі вищої освіти відсутні програми за необхідною спеціальністю, подати документи на вступ дозволяється до будь-якого переміщеного вишу або вишу, що знаходиться в Запорізькій, Київській, Миколаївській, Сумській, Харківській та Чернігівській областях.

Джерело: 5692.com.ua