Новий закон зобов’язує чоловіків оновити дані в ТЦК: що загрожує тим, хто не встигне або не зможе

Уже за кілька днів в Україні запрацює новий закон про мобілізацію. Відповідно до нього, всі чоловіки віком від 18 до 60 років мають протягом 60 днів оновити свої облікові дані в ТЦК. Яка відповідальність передбачена за ігнорування цієї вимоги, розповів адвокат Роман Симутін.

За словами адвоката, у разі неуточнення облікових даних у встановлений термін громадянина може бути притягнуто до адміністративної відповідальності, що передбачено частиною 2 статті 210 Кодексу про адміністративні правопорушення.

При цьому Сімутин стверджує, що вимога щодо оновлення даних є обов’язковою лише в разі зміни власних персональних даних. Якщо громадянин оновив свої дані, а нічого не змінилося, каже фахівець, то це можуть бути дані хоча б за 2022 рік, які досі залишаються актуальними та оновлення не потребують.

Щодо покарання за невиконання зобов'язання, Симутін зазначив, що з прийняттям нових правил посилюється відповідальність за порушення мобілізації і військових правил. Законопроєкт №10379 передбачає внесення змін до Кримінального кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення.

Випадки, коли громадянин не перебуває на обліку або не поновив свої дані вчасно, вважаються порушення правил військового обліку під час воєнного стану. За це передбачено штраф від 17 000 до 25 500 гривень.

Джерело: 5692.com.ua