Позачергова сесія міської ради у Кам’янському

Позачергова сесія міської ради відбулася у Кам’янському 3 квітня. Головною метою зібрання міських депутатів було швидке реагування на заходи пов’язані з епідемією коронавірусу, а також необхідна організаційна підготовка до майбутньої роботи депутатського корпусу міста дистанційно.

Враховуючи загальну ситуацію в державі пов’язану з поширенням пандемії депутати Кам’янської міської ради проголосували за виділення з міського бюджету 13,5 млн гривень на боротьбу з хворобою. На ці гроші планують закупити необхідні медикаменти, захисні маски, експрес-тести для виявлення хвороби в організмі людини. Гроші за цільовим призначенням «боротьба з епідемією» – необхідні для ефективного запобігання розповсюдження коронавірусу. 

Також було озвучено і одностайно підтримано депутатами звернення до голови Вірховної Ради України Дмитра Розумкова, до керівників великих промислових підприємств Каменського по питанню не використувати пільгове право, яке визначається Законом України №540-XI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямовані на забезпечення додаткових соціальних і економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавирусной хвороби COVID-2019» та дає можливість не платити податок на землю під час карантинних обмежень,

Різні депутати особисто звернулися до керівників великих підприємств міста з проханням проявити здоровий глузд і шляхетне ставлення до рідного міста і його мешканців і в повному обсязі сплатити податок на землю за березень 2020 року, щоби втримати фінансову стабільність у Кам’янському.

Андрій Білоусов, Кам’янський міський голова, зазначив, що міський бюджет може втратити десятки мільйонів гривень, а це означає вкрай важку фінансову ситуацію і недофінансування окремих бюджетних проєктів і установ міста.

Була розглянута низка земельних питань і за них голосували пакетами, щоби не гаяти часу і убезпечити і себе, і колег від небажаних наслідків перебування в закритому приміщенні чималої кількості людей. Саме через загрозу захворювання і певні карантинні обмеження на позачергову сесію не допустили громадян, що мали бажання потрапити в зал засідань Для них і для журналістів було запропоновано відеоперегляд позачергової сесії міської ради. За деякими винятками, громадяни і журналісти сприйняли такі заходи безпеки, як піклування за їхнім здоров’ям і з розумінням поставилися до таких вимушених дій влади. 

«Шкода, що були змушені обмежити доступ громадян до сесійної зали. Але все це задля безпеки наших кам’янчан», — прокоментував закритий режим сесії секретар міської ради Олександр Залевський.  

Одне з головних рішень позачергового засідання міських депутатів –  це внесення змін до Регламенту міської ради. Згідно цим змінам органи місцевого самоврядування відтепер, на період дії карантину чи обмежувальних заходів, можуть працювати дистанційно. Як це буде відбуватися технічно, деталі дистанційної роботи наразі розробляються і вдосконалюються. Це не є новація Кам’янського, тому враховуючи і вивчивши досвід інших можна сподіватися, що ця форма роботи буде ефективною, а головне –  небезпечною для всіх учасників, які належать до органів місцевого самоврядування.

«Насправді, дуже хочеться, і я особисто сподіваюсь, що  до цього не дійде. Всі ми бажаємо, щоби коронавірус зупинився і ми повернулися до нормального життя, роботи, відпочинку. До наступної сесії ситуація може бути іншою – більш оптимістично. А поки я бажаю всім кам’нчанам терпіння і міцного козацького здоров’я», — зазначив після сесії  О. Залевський.