Щоб не допустити ускладнень: 5 прихованих ознак апендициту, які не можна ігнорувати

Ігнорування ранніх симптомів апендициту загрожує серйозними ускладненнями. Чим раніше хворий звернеться до лікаря, тим меншими будуть наслідки. Патологічний процес розвивається поступово, і будь-яке зволікання може обернутися розриванням апендикса та інфекційним ураженням.

За яких симптомів слід негайно звернутися до лікаря.

Нетипові ознаки апендициту

За словами медиків, близько 50% людей з апендицитом не мають типових симптомів, до яких відносяться специфічний біль, лихоманка та блювота. Найчастіше це спостерігається у дітей, вагітних жінок і людей похилого віку.

Біль у нижній правій частині живота

Апендикс розташований у нижній правій частині тіла, тому біль може відчуватися в цій зоні. Зазвичай спочатку біль зосереджується в області пупка, а потім переходить у нижню праву частину живота. З часом біль посилюється, стає гострішим. Крім того, больові відчуття при апендициті можуть нагадувати менструальний спазм або іррадіювати в бік стегна

Запор або діарея

У пацієнтів з апендицитом можуть виникнути запор або діарея. Ці симптоми можуть виникнути несподівано, і на них потрібно звернути увагу.

Біль у попереку

У нетипових випадках біль при апендициті може поширюватися на праву сторону спини та імітувати дискомфортні відчуття, які виникають при проблемах з хребтом або інших хронічних проблемах зі спиною. Іноді біль відчувається в підколінному сухожиллі або прямій кишці.

Поганий апетит

Погіршення апетиту, зникнення бажання їсти, як раніше, також можу бути ранньою ознакою апендициту.

Біль під час руху

Доволі несподіваним проявом може бути біль під час руху. Особливістю болю при апендициті є те, що він не зникає сам по собі і здатен посилюватися під час рухів, таких як нахиляння, чхання або кашель.

Джерело: 5692.com.ua