Справа не в переїданні: 7 причин швидкого набору ваги, про які мало хто знає

Причин швидкого набору ваги може бути багато, від зміни способу життя до серйозних проблем зі здоров'ям. Про найпоширеніші із них розповіла на своїй Instagram-сторінці дієтолог Наталія Самойленко.

1. Антидепресанти

Тривале вживання антидепресантів може призвести до зниження регуляції серотонінових рецепторів. Серотонін впливає на настрій та апетит, і його нестача може викликати потяг до продуктів, багатих на вуглеводи, таких як хліб, макарони та солодощі. Це, в свою чергу, може призвести до різкого збільшення ваги.

2. Зловживання кавою

Кофеїн, що міститься в каві, стимулює вироблення кортизолу, гормону стресу, який збільшує рівень глюкози в крові. Якщо після вживання кави не займатися фізичною активністю, надлишок глюкози може перетворитися на жирові відкладення в області стегон і сідниць. Це стосується не лише кави, але й інших напоїв, що містять кофеїн, таких як чорний та зелений чай.

3. Нестача сну

Нестача сну порушує баланс двох важливих гормонів – лептину і греліну, які контролюють апетит. Лептин сигналізує мозку про насичення, а грелін стимулює голод. Коли ви не отримуєте достатньо сну, рівень лептину знижується, а рівень греліну підвищується, що призводить до збільшення апетиту та переїдання. Процеси відновлення організму відбуваються з 22:00 до 2:00, тому важливо лягати спати вчасно, щоб підтримувати здоровий гормональний баланс.

4. Уникнення сніданку

Сніданок допомагає організму контролювати синтез інсуліну, гормону, який відповідає за накопичення жирових клітин. Крім того, вранці організм найкраще засвоює клітковину, яка очищає стінки кишківника і сприяє формуванню здорової мікрофлори. Пропуск сніданку може призвести до переїдання протягом дня та збільшення ваги.

5. Приховані цукри

Багато продуктів містять приховані цукри, навіть якщо вони не мають нічого спільного з десертами. Захиститися від непрошених калорій можна тільки одним способом – вивчати склад продуктів, які ви купуєте. Соуси, заправки, напівфабрикати, можуть містити значну кількість доданого цукру, що сприяє збільшенню ваги.

6. Не можете відмовитись від алкоголю

Будь-який алкоголь загострює відчуття голоду, і ви можете перестати контролювати себе, споживаючи більше їжі, ніж потрібно. Алкоголь всмоктується в першу чергу і, потрапляючи в шлунок разом з їжею, "перемикає увагу" систем метаболізму на себе. У результаті жири та вуглеводи з їжі відкладаються "у запас".

7. Їсте багато горіхів

Горіхи здаються дуже правильним перекусом, оскільки вони багаті на корисні жири, білки та вітаміни. Однак, як і у випадку з більшістю продуктів, ними не варто захоплюватися. Горіхи містять багато калорій, і їх надмірне споживання може призвести до збільшення ваги.

Джерело: 5692.com.ua