У чому різниця між бронюванням і відстрочкою: це потрібно знати

В Україні триває повномасштабна війна, а з нею і мобілізація, однак не всі військовозобов'язані громадяни знають, у чому полягає різниця між бронюванням і відстрочкою. Розуміння цих понять є важливим для тих, хто підлягає мобілізації, а також для роботодавців і організацій, що мають критично важливе значення для держави.

Хто в Україні підлягає мобілізації

Загалом, мобілізації в Україні підлягають військовозобов'язані чоловіки віком від 25 до 60 років, які визнані придатними до військової служби, не мають права на відстрочку і не є заброньованими. Крім цього, громадяни віком від 18 до 25 років можуть бути мобілізовані в окремо визначених випадках, таких як офіцери запасу, особи, які пройшли строкову військову службу, та особи, які до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах. Також українці віком 18-25 років можуть добровільно долучитися до війська шляхом укладення відповідного контракту на проходження військової служби.

Кому і як надається бронь від мобілізації

Бронювання – це надання тимчасової відстрочки (до 12 місяців) від мобілізації працівникам підприємств, компаній, установ чи організацій, які є критично важливими для забезпечення обороноздатності держави. Порядок бронювання військовозобов'язаних осіб регламентується постановою Кабінету міністрів №76 від 27 січня 2023 року (в редакції постанови КМУ №650 від 5 червня 2024 року). За наявності підстав передбачена також можливість продовження терміну бронювання.

Бронювання працівників здійснюється роботодавцем. Інформацію про те, чи заброньований працівник, можна отримати у свого керівництва, з електронного кабінету військовозобов'язаного "Резерв+", або звернувшись до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

У чому різниця між бронюванням і відстрочкою

Бронювання від мобілізації надається громадянам у зв'язку з їх працевлаштуванням на підприємствах, компаніях, установах чи організаціях, які є критично важливими для забезпечення обороноздатності чи економіки держави. Це означає, що працівник, який отримав бронювання, тимчасово звільняється від призову на військову службу, оскільки його робота є важливою для функціонування держави.

Натомість право на відстрочку від мобілізації залежить від наявності підстав, визначених у статті 23 закону України "Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію". Відстрочка може бути надана на основі різних факторів, включаючи сімейні обставини, стан здоров'я, навчання тощо. Відстрочка означає, що громадянин тимчасово звільняється від призову на військову службу на визначений законом період, але не через виконання критично важливої роботи, як у випадку з бронюванням.

Джерело: 5692.com.ua