У Раді планують доповнити закон про дорожній рух: кому з водіїв доведеться змінювати права

Депутати мають намір ухвалити нові норми, відповідно до яких змінювати водійські права потрібно буде частіше. Це пов'язано з тим, що термін дії водійського посвідчення можуть скоротити з 30 років до 5-10. Відповідні зміни містяться в законопроекті №8082, розповідає РБК-Україна.

Для чого потрібні зміни

Автори законопроєкту пропонують імплементувати до українського законодавства деякі норми ЄС. Документ розроблявся в межах плану заходів щодо виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Як йдеться у пояснювальній записці, законопроєкт покликаний:

  • гармонізувати категорії транспортних засобів;
  • нормувати мінімальний та максимальний вік допуску до керування певними категоріями транспорту;
  • внести зміни до норм щодо терміну дії посвідчення водія, призупинення, відновлення прав, обміну та визнання їх недійсними.

У зв'язку з цим пропонується доповнити закон "Про дорожній рух". Крім того, передбачено, що водійські посвідчення, які були видані до набрання чинності новим законом, діють до закінчення терміну, але не пізніше 19 січня 2033 року, і не підлягають обов'язковому обміну (крім окремих випадків).

Нова категорія у правах

Згідно з документом, в Україні запровадять нову категорію AM для мопедів (двох або триколісних), максимальна швидкість яких не перевищує 45 км/год. При цьому об'єм двигуна має бути не більше 50 см3, для мопедів з електродвигуном – максимальна потужність не більше 4 кВт. До цієї категорії належать легкі квадроцикли із масою до 350 кг.

Зазначимо, станом на зараз мопеди та моторолери відносяться до категорії А1, а трицикли та квадроцикли – до B1.

Крім того, уточняються й деякі інші категорії:

  • А1 – мотоцикли з коляскою або без, з максимальною швидкістю вище 45 км/год та/або об'ємом двигуна більше 50 см3, але не більше 125 см3, потужність яких не перевищує 11 кВт (сюди відносяться трицикли, які мають потужність до 15 кВт);
  • А2 – мотоцикли з коляскою або без, максимальна швидкість вище 45 км/год та/або об'єм двигуна перевищує 50 см3, потужність перевищує 11 кВт, але не перевищує 35 кВт;
  • А – мотоцикли з коляскою або без, максимальна швидкість перевищує 45 км/год на годину та/або об'єм двигуна перевищує 50 см3, потужність перевищує 35 кВт (сюди відносяться трицикли з потужністю вище 15 кВт);
  • В1 – квадроцикли з масою не вище 400 кг (550 кг для вантажних) без урахування маси акумуляторних батарей при використанні електродвигуна (потужність силової установки незалежно від типу не вище 15 кВт).

Інші категорії змінювати не планують.

Як змінюються терміни дії прав

Відповідно до законопроєкту, термін дії посвідчення водія становитиме:

  • АМ, А1, А2, А, В1, В та ВЕ – 10 років;
  • С1, С1Е, С, РЄ, D1, D1Е, D, DЕ, Тb і Tm – 5 років.

Термін дії водійських прав на категорії АМ, А1, А2, А, В1, В, С1, С, які видано вперше, обмежується двома роками.

У разі закінчення терміну дії прав водії мають обміняти їх – через 5 або 10 років, залежно від категорії.

Обмін посвідчення, виданого вперше, здійснюється через два роки без складання іспитів. Важлива умова для цього – особа не здійснила за цей період понад 2 адміністративні порушення ПДР.

Якщо водій протягом року з дня закінчення терміну дії не обміняв права, обмін можливий лише після складання теоретичного та практичного іспитів у територіальному органі МВС.

Якщо законопроєкт буде ухвалено, видані до набрання чинності законом права будуть дійсні до 19 січня 2033 року. Після цього їх потрібно буде обміняти. Проте наразі не відомо, коли документ винесуть на голосування до сесійної зали.

Джерело: 5692.com.ua