Ви перебуваєте в стосунках із токсичною людиною, якщо чуєте від неї ці 7 фраз

Здорові стосунки сприяють зростанню та щастю кожного з партнерів, а токсичні можуть призвести до тривожності, відчуття неповноцінності та невпевненості в собі. Токсична особистість маніпулює партнером, створюючи в стосунках нездорову динаміку, коли любов є умовною і використовується як зброя.

За словами психологів, промовистими ознаками токсичної людини є фрази, які використовуються під час розмови. Про деякі з таких сигналів пише Newtraderu.

"Ти занадто гостро реагуєш"

Уявіть, що ви розповідаєте партнеру, як вас хтось образив, і чуєте у відповідь таку фразу. Цими словами людина мінімізує ваше занепокоєння та хоче змусити вас сумніватися в обґрунтованості вашої реакції. Натомість відбиває бажання розповідати про щось у подальшому.

"Я просто пожартував(ла)"

Таку фразу токсичні люди використовують, щоб виправдатися за свої зневажливі або жорстокі зауваження та уникнути відповідальності. Наприклад, зробивши некоректний коментар про зовнішність, вони додають "Це просто жарт". Така тактика дозволяє вдаватися до подібної поведінки у майбутньому без наслідків.

"Тобі пощастило зі мною"

Говорячи такі слова, партнер ніби показує, що він вищий за вас і що ви повинні бути вдячні за те, що він є у вашому житті. Це може означати, що партнер вважає, що ви не заслуговуєте на здорові стосунки та розглядає ваш союз не як рівноправне партнерство.

"Це все твоя провина"

Токсичні люди часто перекладають відповідальність за свої дії на партнера та намагаються змусити його відчувати провину. Це класична тактика, яка дозволяє уникати відповідальності та зберігати контроль над ситуацією.

"Я цього не казав(ла)"

Токсичні люди використовують газлайтинг – маніпулятивну тактику, яка змушує інших сумніватися в реальності. Типовим прикладом є заперечення своїх слів і дій, через що жертва змушена сумніватися в своїй пам'яті та адекватному сприйнятті подій.

"Ти такий саме, як твоя мати (твій батько)"

Порівнюючи партнера з членом сім'ї в негативному світлі, токсична людина прагне контролювати його поведінку, підірвати його почуття власної гідності та змусити почуватися неповноцінним.

"Якби ти мене любив(ла), то зробив(ла) би…"

Ця фраза – яскравий приклад емоційного шантажу. Токсичні люди можуть прив'язувати любов до конкретної дії або вимоги, щоб контролювати партнера через почуття провини та зобов'язань.

Джерело: 5692.com.ua