Як розрахувати конкурсний бал для вступу в університет: інструкція від МОН

Конкурсний бал абітурієнта є важливим показником під час вступу до закладів вищої освіти. Він включає результати іспитів та інші досягнення, що визначають місце абітурієнта у конкурсному рейтингу. Міністерство освіти і науки України розповіло, як визначити свій результат, зокрема, за допомогою онлайн-калькулятора.

Алгоритм дій

Для розрахунку конкурсного бала майбутні студенти можуть скористатися онлайн-калькулятором. Він дозволяє обчислити бал для вступу на основі повної загальної середньої освіти (11 класів) або освітньо-професійного ступеня молодшого спеціаліста, молодшого бакалавра, фахового молодшого бакалавра за результатами НМТ/ЗНО.

Крок 1: заповнення полів з балами

Для початку заповніть поля з балами НМТ/ЗНО та відповідними коефіцієнтами для обраної спеціальності. Інформацію про свої коефіцієнти можна знайти у додатку 7 до Порядку прийому.

Крок 2: врахування коефіцієнтів 2024 року

Важливо зазначити, що для НМТ/ЗНО будь-якого чинного року діють коефіцієнти 2024 року. Це потрібно врахувати під час розрахунку конкурсного бала.

Крок 3: заповнення полів для творчого конкурсу

Якщо вступ передбачає творчий конкурс, додатково заповніть поле "Вступне випробування 5" з відповідним коефіцієнтом із додатку 7.

Крок 4: заповнення полів для БЄФВВ

Якщо ви вступаєте за напрямами аграрних наук, економіки та управління на основі НРК5 і складали або реєструвалися на БЄФВВ (Єдине фахове вступне випробування для абітурієнтів на бакалаврат), заповніть поле "Вступне випробування 6" із ваговим коефіцієнтом 1.

Крок 5: додаткові бали

Якщо ви маєте додаткові бали, зазначте їхню суму:

  • від 0 до 10 балів – за успішне закінчення в рік вступу підготовчих курсів ЗВО для вступу на спеціальності, яким надається особлива підтримка (додаток 6).
  • 10 балів – для призерів та переможців чемпіонатів Європи та світу з олімпійських видів спорту, Всесвітньої гімназіади, чемпіонатів України з олімпійських видів спорту під час вступу на спеціальності "Середня освіта (Фізична культура)" та "Фізична культура і спорт".

Крок 6: зміна коефіцієнтів

Якщо потрібно, змініть коефіцієнти у наступних полях:

  • регіональний коефіцієнт – якщо обраний ЗВО розташований у Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській областях (1,07) або Дніпропетровській, Полтавській областях, а також Бучанському районі Київської області (1,04).
  • галузевий коефіцієнт – 1,02, якщо подаєте заяви з пріоритетами 1 та 2 на спеціальності, яким надається особлива підтримка (додаток 6 до Порядку прийому).

Крок 7: розрахунок конкурсного бала

Після заповнення всіх полів натискайте "Розрахувати", і калькулятор видасть підсумковий конкурсний бал.

Джерело: 5692.com.ua