З яких грибів не можна варити суп: отруйні речовини залишаються в бульйоні

За словами експертів з безпеки харчування, не всі гриби, навіть їстівні, годяться для приготування супу. Під час відварювання всі токсичні сполуки, що в них містяться, переходять в бульйон, тому страва стає небезпечною для здоров'я. З яких грибів категорично заборонено готувати суп, розповідає ТСН.

Пластинчасті гриби

Гриби, що відносяться до цієї групи, під час варіння можуть виділяти токсини, тому кидати в суп їх не можна. Сюди відносяться лисички, рижики, сироїжки, грузді, весняні сморчки.

Перестиглі гриби

Старі, перестиглі гриби містять зіпсований білок, що за своїми властивостями схожий на речовину хітин. Це дуже небезпечна сполука, через яку можуть розвиватися алергічні реакції. Крім того, такі гриби часто покриті цвіллю та вражені паразитами, які потрапляють в суп.

Гриби, що ростуть біля доріг

Збирати такі гриби не можна, оскільки вони у великій кількості накопичують важкі метали та інші отруйні речовини. Приміром, у капелюшках грибів, зібраних біля автодороги, збираються токсини з вихлопних газів, які зокрема можуть містити радіоактивні елементи. Під час приготування супу ці небезпечні сполуки залишаються в бульйоні.

З яких грибів можна готувати суп

Грибний суп варто готувати з білих грибів, шампіньйонів, опеньок, а також маслюків. Перед приготуванням страви їх потрібно ретельно вимити від поверхневого бруду, почистити, великі розрізати на кілька частин. Щоб суп вийшов більш насиченим, після першого варіння гриби варто посмажити, а вже після цього перекласти в суп.

Збираючись варити суп із сушених грибів, варто звернути на такі ознаки якісного продукту:

  • у гриба повинні бути чіткі контури пластинок на капелюшках;
  • пластинка капелюшка повинна бути цілісною, а товщина не має бути більшою ніж 0,5 см;
  • колір капелюшка має бути світло-коричневого відтінку
  • ніжка має бути рівною та неушкодженою.

Джерело: 5692.com.ua