З 1 липня В Україні подорожчають алкоголь та автомобільне паливо: Кабмін підвищив акцизи

Кабмін вирішив наблизити українське законодавство до європейського й схвалив законопроєкт про внесення змін до Податкового кодексу. Було прийнято рішення про підвищення акцизів на алкоголь та автомобільне паливо.

Про зміни повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук, пише Today. Відповідне рішення було прийнято на засіданні Кабінету Міністрів 10 травня.

Законопроєкт передбачає наближення ставок акцизного податку до мінімального рівня, який становлено в Європейському союзі.

Запропоновано визначити термін "проміжні продукти" як вина та інші зброджені напої, фактична міцність яких вища за 1,2% обʼємних одиниць етилового спирту, але менша за 22% обʼємних одиниць етилового спирту.

Передбачено збільшення ставки акцизного податку з 8,42 грн до 12,23 грн за літр – на 3,81 грн для проміжних продуктів.

Також з 1 липня 2024 року по 31 грудня 2027 року (включно) передбачено графік щорічного збільшення ставок з огляду на загальну різницю між розмірами ставок станом на 1 січня 2028 року й розмірами ставок акцизного податку, погодженого чинним законодавством.

Уряд також схвалив законопроєкт, що спрямований на наближення ставок акцизного податку до мінімального рівня, який діє в Євросоюзі.

Очікуються нові розміри ставок акцизного податку на пальне із врахуванням його мінімального рівня. Запропоновано наступні ставки акцизного податку:

  • бензини – 359 євро за 1000 л;
  • скраплений газ – 277 євро за 1000 л;
  • дизельне пальне – 330 євро за 1000 л.

Як і у випадку зі спиртними напоями, запроваджується щорічне збільшення ставок з 1 липня 2024 року по 31 грудня 2027 року включно.

Джерело: 5692.com.ua

Необхідність для навчання пілотів: військовий із Кам’янського відкрив важливий збір

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну стало найбільш роботизованою війною в історії. Усім відомо, які дрони та безпілотники розробляє Україна. Вони здатні вражати як наземні так і водні цілі.

В Україні створюють цілі батальйони, які спеціалізуються на управлінні та ураженні противника FPV-дронами. Однак є нюанс – охочих стати на посаду пілота дрона багато, а навчання потребує вкладень і техніки.

Військовий із Кам'янського Олександр Проскура воює за незалежність України у складі 128 окремої бригади територіальної оборони та відкрив збір на новий ноутбук, що здатний забезпечити військовим повноцінний симулятор FPV-дронів для гарної підготовки та тренування перед реальним боєм.

Сума збору – 63 000 грн.

Реквізити:

  • Банка для збору – посилання.
  • Номер картки – 5375 4112 1306 2271.

Вони працюють – ми допомагаємо. Разом до перемоги!

Джерело: 5692.com.ua

Чи справді оливкова олія бореться із деменцією: скільки її потрібно пити, щоб покращити пам’ять

Оливкова олія — справжня знахідка на кухні, яка змінює аромат, смак і користь будь-якої страви. А якщо ви дізнаєтеся, наскільки вона важлива для мозку, ви точно станете постійним покупцем. Останнє дослідження, опубліковане в JAMA Network Open, розкрило зв’язок між вживанням оливкової олії та ризиком смертності від деменції, повідомляє Спорт.Кам'янське.

Що таке деменція

Деменція — це загальний термін, що охоплює різні захворювання, які впливають на здатність людини пригадувати події та деталі, обробляти інформацію та приймати раціональні рішення.

Шокуючі цифри підкреслюють масштаб проблеми: деменція торкнулася понад 55 мільйонів людей і стала причиною понад 33% усіх смертей серед дорослого населення по всьому світу.

Як оливкова олія бореться із деменцією та яка доза на день

Вчені все частіше висвітлюють користь середземноморської дієти та її варіантів, таких як DASH-дієта, в контексті запобігання розвитку деменції. Ці дієти, які базуються на харчових традиціях країн Середземномор’я, таких як Іспанія, південна Італія та Крит, мають багато переваг для здоров’я. Однією з головних переваг є їх протизапальні та нейропротекторні властивості.

Оливкова олія є ключовим компонентом середземноморської дієти і відома своїми корисними жирами. Вона містить значну кількість мононенасичених жирних кислот, вітаміну Е та поліфенолів, які є потужними антиоксидантами. Ці сполуки допомагають запобігти розвитку деменції та зменшують ризик захворювання Альцгеймера. Цікаво, що достатньо всього семи грамів олії на день, щоб зменшити цей ризик на 28%.

Попередні дослідження показали, що регулярне споживання оливкової олії в поєднанні з збалансованою дієтою може поліпшити когнітивні функції. Іншими словами, включення більше овочів і фруктів, споживання оливкової олії та відмова від оброблених продуктів може допомогти краще контролювати процеси старіння мозку.

Джерело: 5692.com.ua

У Кам’янському стартував довгостроковий творчий проєкт “АРТ-терапія – лікуємо мистецтвом”

Викладачі мистецьких шкіл міста, бібліотекарі, керівники творчих гуртків працюватимуть на спеціальних локаціях в різних частинах міста, допомагаючи мешканцям боротися зі стресом в складних умовах сьогодення.

Розпочався проєкт біля Ліцею №16 з виступу викладачів та учнів мистецьких шкіл та хору "Cantabile" Кам’янського фахового музичного коледжу.

В окремих наметах були представлені різні майстерні, в яких всі охочі могли долучитися до занять з образотворчого мистецтва, малювання аквареллю, фототерапії, отримати психологічну підтримку та познайомитися з іншими видами творчості. Також розпочали вишивати рушник-оберіг міста.

Починаючи з 16 травня і до вересня проєкт продовжить свою роботу двічі на тиждень: четвер з 17:00 до 19:00 та п’ятниця з 16:00 до 18:00 години.

Діючі локації:

  • сквер біля Ліцею №16;
  • сквер поруч з пам’ятником Матері;
  • кінотеатр "МИР";
  • площа перед відділенням ЦНАП на Соцмісті.

У Кам’янському дуже талановита молодь та професійні викладачі. Дякую нашій культурній спільноті за реалізацію цього проєкту, – зазначив Андрій Білоусов.

Джерело: 5692.com.ua

У ЗСУ назвали основну ціль окупантів на Харківщині

На тлі надзвичайно напруженої ситуації в Харківській області, де російські війська намагаються прорвати кордон, стає очевидним, що мета цього наступу полягає у відтягненні українських сил та резервів на нову локацію. Про це заявив голова Ради резервістів Сухопутних військ Іван Тимочко в ефірі телемарафону. За його словами, таким чином ворог хоче розтягнути оборону та змусити Збройні сили України розподілити свої ресурси між різними напрямками.

Що відомо

Іван Тимочко розповів, що у зв'язку зі зростанням військової активності у районі Куп'янська та на Бахмутівському напрямку, ЗСУ змучені витрачати значні ресурси на відбиття атак і оборону в цих районах, що призводить до розтягнення оборонних ліній та збільшення кількості військового складу на цих напрямках.

Вони бачать, що не можуть досягти серйозного успіху на півдні. Звичайно ж, для того, щоб ЗСУ не могли посилити свої ресурси на будь-якому з цих напрямків та провести активну наступальну операцію по будь-якій лінії фронту, – пояснив він.

Тимочко також наголосив, що росія не обмежується лише спробами прориву кордону та атаками на позиції ЗСУ. Російські сили також активно використовують диверсійно-розвідувальні групи та артилерію для обстрілу не лише військових об'єктів, але й цивільних населених пунктів поблизу кордону.

Утім, очільник ОВА Олег Синєгубов зазначив, що зараз немає прямої загрози для Харкова. Проте, активізація російських сил у прикордонних районах Харківської області створює підвищену напругу та вимагає посилення заходів безпеки.

Джерело: 5692.com.ua

Три способи зрозуміти, що до вас насправді відчуває інша людина

Спостерігаючи за діями інших людей, ми завжди прагнемо зрозуміти, наскільки щиро вони ставляться до нас. Однак істинні почуття може бути важко вловити. Розповідаємо кілька хитрощів, які допоможуть зрозуміти, як до вас насправді ставляться інші люди.

Тест на вразливість

Щоб зрозуміти, наскільки справжня людина, потрібно виявити вразливість. Розкажіть їй про щось, що справді турбує вас, розкриваючи всі деталі та сумніви. Погляньте на її реакцію. Якщо вона почне співпереживати та шукати шляхи вирішення проблеми, можна припустити, що ви їй дійсно не байдужі.

Мова тіла

При наступній зустрічі зверніть увагу на мову тіла. Чи змінює людина свою позу, коли вас бачить? Якщо позиція тіла, рук і ніг стала відкритішою, це може бути ознакою симпатії.

Правило перешкод

Цей метод дозволяє розкрити справжні почуття. Розмістіть випадкові речі між вами та цією людиною. Якщо вона активно пересуває або прибирає їх, це може свідчити про її інтерес.

Ці хитрощі допоможуть вам краще зрозуміти, наскільки щирі вони стосовно вас. Не бійтеся робити кроки для підтвердження своїх відчуттів, адже відкритість і спілкування – ключі до здорових відносин.

Джерело: 5692.com.ua