Захищаючи Україну, загинув кам’янчанин Рогачов Костянтин

05 травня поблизу населеного пункту Тоненьке на Донеччині, в бою за вільну і незалежну Україну, загинув старший солдат Рогачов Костянтин Вадимович. Від імені всієї громади, Кам’янської міської ради, виконавчого комітету та особисто від себе мер міста висловлює глибокі співчуття рідним і близьким полеглого захисника.

Костянтин Рогачов народився 27 листопада 1991 року в Дніпродзержинську. У 2010 році закінчив ПТУ №26. Упродовж 2010-2011 років проходив строкову військову службу. У березні 2022 року став на захист України.

У нього залишилися дружина, донька та мати. Доземний уклін воїну-захиснику! Вічна пам’ять і слава Герою!

Прощання відбудеться 19 травня о 12:15 за адресою: вул.Дальня,9. Панахида пройде о 13:00 в Козацькій церкві Пресвятої Покрови ПЦУ (вул.Сергія Слісаренка, 34). Поховають воїна о 14:0 на Алеї Героїв кладовища по вулиці Весняній.

Джерело: 5692.com.ua

У Кам’янському на набережній Лівого берега відбувся легкоатлетичний пробіг, присвячений Збройним Силам України

Спортивний захід зібрав близько 500 учасників віком від 6 до 65 років – професійних спортсменів та любителів бігу й здорового способу життя. Загальна дистанція пробігу склала 2 кілометри.

Серед учасників був один з найстарших та найдосвідченіших спортсменів, багаторазовий призер чемпіонатів світу, Європи та України з легкоатлетичного кросу серед дорослих чоловіків 65-річний Василь Карпович.

За результатами було визначено 22 переможців та призерів пробігу. Усі атлети отримали медалі, кубки, грамоти, а також спортивні подарунки, які допоможуть підтримувати себе в формі та займатися спортом на свіжому повітрі.

Дякуємо всім, хто долучився до пробігу. Вдячні ЗСУ за можливість проводити традиційні для Кам’янського спортивні заходи. Підтримуємо Сили оборони та віримо в Перемогу, – сказав Андрій Білоусов.

Джерело: 5692.com.ua

Чи потрібно заброньованим працівникам проходити ВЛК: відповідь Міноборони

Заброньовані військовозобов'язані особи повинні пройти ВЛК, якщо вони не робили цього протягом останніх п'яти років. Про це йдеться в матеріалі порталу "РБК-Україна" "Штрафи, повістки, ВЛК: 20 питань до Генштабу та Міноборони щодо мобілізації по-новому".

Що відомо

Згідно з роз'ясненням щодо цього питання, наданому представниками Міноборони, якщо заброньовані військовозобов'язані протягом останніх п'яти років не проходили медичний огляд, це обов'язково потрібно зробити найближчим часом. Проте, вони можуть пройти ВЛК лише після отримання спеціального направлення, яке можна отримати в ТЦК.

У Міноборони стверджують, що обов'язок проходження медичного огляду для заброньованих є необхідною процедурою для забезпечення фізичної здатності до служби в армії.

Джерело: 5692.com.ua

Прикордонники пояснили, як зміняться правила перевірки з 18 травня: кому та які документи потрібно пред’явити

З набуттям чинності нового закону про мобілізацію змінюються перевірки під час перетину державного кордону. Які документи перевірятимуть у пунктах пропуску, розповіли в Держприкордонслужбі, пише Главком.

З 18 травня всі чоловіки призовного віку повинні мати при собі військово-обліковий документ. У ДПСУ уточнили, які категорії громадян підлягатимуть обов’язковій та необов’язковій перевірці.

Обов'язкова перевірка військово-облікових документів чекає на:

  • осіб, заброньованих на період мобілізації та на воєнний час;
  • громадян, яких визнано непридатними до військової служби за станом здоров'я (відповідно до висновку ВЛК);
  • громадян, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей неповнолітнього віку;
  • громадян, які самостійно виховують дитину;
  • батька (мати) неповнолітньої дитини, якщо дружина (чоловік) проходить військову службу;
  • інші категорії осіб відповідно закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Необов'язковій перевірці військово-облікових документів підлягають:

  • особи з інвалідністю;
  • громадяни, які супроводжують осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю;
  • водії, які перевозять медичні вантажі та гуманітарну допомогу, здійснюють міжнародні перевезення вантажів та пасажирів;
  • визначені особи за окремими посадами та державної служби;
  • працівники підприємств залізничного транспорту, морської та авіаційної галузі та ін.

Перевірки наявності військово-облікового документу у чоловіків призовного віку в пунктах пропуску інспекторами ДПСУ передбачені змінами до законів України "Про правовий режим воєнного стану", а також "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Джерело: 5692.com.ua

Бензин та дизель можуть подорожчати вже з липня 2024: чим обґрунтовано рішення Кабміну

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт щодо підвищення податків на підакцизну продукцію в Україні. Зокрема, планується зростання ставок акцизів на пальне, яке буде поступовим і проводитиметься до 31 грудня 2027 року (включно). Відповідно до документу, перший етап підвищення ставок відбудеться вже 1 липня 2024 року, пише УНІАН.

Передбачається, що акцизи зростуть таким чином:

  • на бензин – на 30 євро, до €242,60 за 1000 л;
  • на дизель – на 40 євро, до €177,6 за 1000 л.

Як пояснили в уряді, акцизи необхідно підвищити для виконання директиви 2003/96/ЄС. Для цього ініціатори планують внести зміни до Податкового кодексу України для наближення законодавства України до законодавства Європейського Союзу в частині акцизного податку.

У той же час за словами директора Консалтингової групи А-95 Сергія Куюна це рішення уряду взято з рекомендацій Європейської податкової директиви, які не є обов'язковими для виконання. Ця податкова директива потребує модернізації, адже розроблялася ще наприкінці 1990-х років.

Крім того, експерт зазначає, що підвищення акцизу призведе до таких негативних наслідків, як розбалансування ринку, падіння виробництва дизпалива та бензину, а також зростання залежності від імпорту.

Джерело: 5692.com.ua

“Вдалі” адреси: які номери квартир притягують щастя і багатство

Вважається, що кожне число несе в собі певну енергетику – добру чи погану. Тому має значення, в квартирі чи будинку з яким номером ви живете. Деякі номери здатні притягувати щастя та багатство, тоді як інші – обіцяють безпросвітні злидні та проблеми. Як це зрозуміти, пише РБК-Україна.

Які номери приносять щастя

Перевірити, чи вдалий номер вашої квартири, дуже легко. Якщо в номері квартири двозначне або тризначне число, його треба спростити, підсумувавши всі цифри.

Значення номерів

1 – це вдале число для мрійників та людей, які хочуть почати нове життя. Енергетика числа допомагає втілювати нові плани, проєкти. А ось слабкі та безініціативні люди можуть страждати від шкідливих звичок.

2 – номер приносить кохання, особливо молодим парам. Таке житло може стати затишним сімейним гніздечком, де пануватиме спокій та будуть рости щасливі діти.

3 – мешканцям квартири з цим номером загрожує бідність і борги, якщо вони не навчаться раціонально використовувати кошти. А ось творчім людям в ній щаститиме у реалізації свої задумів.

4 – енергетика цього числа хоча і не обіцяє величезного багатства, але мир та спокій в ній точно будуть на першому місці.

5 – це потужний номер, який приносить багато радості й позитиву, надає сил і енергії.

6 – це число притягує гроші та удачу, тому в людей, які оселяться в квартирі під таким номером буде чимало шансів розбагатіти.

7 – цей номер несе в собі енергію спокою та романтики, він найбільше підходить людям, які не люблять метушню та зайвий галас.

8 – ця цифра може принести скандали, бідність та нещастя, тому жити щасливо в такій оселі здатні лише сильні духом люди, яких не лякають життєві проблеми.

9 – енергія цього числа приноситиме удачу людям, які вміють і люблять працювати. Вони матимуть безліч можливостей для досягнення своїх цілей.

Джерело: 5692.com.ua

Які речі в домі заважають вашому успіху та щастю: 6 предметів, яких треба позбутися

Ще наші предки знали, що кожна річ має свою енергетику та впливає на життя людей. Дуже важливо, щоб в оселі завжди підтримувався лад, всі предмети лежали на своїх місцях, а також не було речей, які приносять проблеми та біди. Без цього неможливе щастя і достаток.

Які речі притягують бідність і негаразди, через що їх потрібно викинути з дому, розповідає ТСН.

Розбите дзеркало

Дзеркало здатне приносити в дім позитивну енергетику та гроші, але лише якщо воно чисте та ціле. Якщо дзеркало має якісь дефекти, то воно перетворює енергію багатства на енергію бідності. Саме тому надщерблене або розбите дзеркало слід негайно винести з дому.

Старий затертий віник

З давніх часів віникові надавали особливого магічного значення. Вважалося, що це головний інструмент домовика, за допомогою якого він виганяє з оселі злих духів та неприємності. Якщо віник стертий і брудний, домовик може образитися і мстити. Зокрема, він може накликати в оселю фінансові проблеми.

Битий посуд

Надщерблений і битий посуд несе негативну енергетику та притягує в дім безгрошів’я, сварки та всілякі негаразди. Тому не варто зберігати такі речі, їх слід замінювати на нові.

Порожні пляшки

Якщо потрібно зберегти скляну тару для господарчих потреб, то варто наповнити її водою, оскільки порожній посуд провокує відтік грошей.

Поламаний годинник

Будь-який годинник, який перестав працювати, провокує застій у справах і брак фінансів. Тому навіть якщо це ваша улюблена річ, її варто позбутися або спробувати відремонтувати.

Старе взуття

Старе поношене взуття накопичує негативну енергетику, яка перекриває потік фінансові та оновлення. Тому не варто зберігати взуття з дефектами у своїй оселі.

Джерело: 5692.com.ua

Турботливі й уважні: 4 чоловічі імена, володарі яких з першого погляду приваблюють жінок

Деякі імена наділяють рисами, які жінкам найбільше подобаються в чоловіках. Вони не тільки мають особливу харизму, які відчувається навіть на відстані, а й вражають своєю впевненістю у собі, рішучістю, відповідальністю, а також прихильністю до сімейних цінностей, чуйністю та інтелектом. Ці чоловіки ніколи не обділені жіночою увагою, пише LifeStyle 24.

Володимир

Це слов'янське ім'я відомо з часів Київської Русі. Воно походить від двох слів: "володіти" та "мир", що трактується як "велика влада" або велика сила". Чоловіки, названі цим іменем, приваблюють жінок своєю відповідальністю та рішучістю та готовністю до серйозних вчинків.

Максим

В Україні батьки часто обирають це ім'я для синів, і не дарма. З латині воно перекладається як "найвеличніший" та "найбільший". Названі ним чоловіки наділені гарним почуттям гумору, яке привертає увагу дівчат. Але зазвичай Максими не поспішають будувати серйозні стосунки, ретельно відбираючи ідеальну кандидатуру.

Дмитро

Це ім'я давньогрецького походження, яке пов'язане з богинею землі й родючості Деметрою. У перекладі воно означає "той, хто належить Деметрі". Крім того, за однією з версій, воно також трактується як "хлібороб". Названі ним чоловіки насамперед показують себе вчинками, а не словами. Але такого ж ставлення вони вимагають від жінок до себе.

Богдан

Це слов'янське ім'я, яке є одним із найпопулярніших в Україні, шанується церквою та має значення "Богом даний". Чоловіки на ім'я Богдан завжди ставлять на перше місце дім і сім'ю. З ними можна знайти справжнє щастя в шлюбі, оскільки це надійні та люблячі партнери, які поважають жінок.

Джерело: 5692.com.ua

Штрафи виписуватимуть заочно: як притягатимуть до відповідальності за порушення норм військового обліку і мобілізації

18 травня 2024 року набуває чинності новий закон про мобілізацію № 3633-IX. Які санкції загрожують за порушення норм військового обліку і мобілізації та як їх застосовуватимуть, розповіла адвокат Катерина Аніщенко, пише видання The Page.

Які штрафи передбачені за ігнорування повістки і неуточнення даних

За словами Катерини Аніщенко, штрафні санкції суттєво збільшилися. Тепер за першу неявку за повісткою громадянам загрожує штраф від 17 тис. грн до 25 тис. грн (у минулій версії закону штрафи становили від 1,7 тис. грн до 5,2 тис. грн).

При цьому у законодавстві немає чітких роз’яснень, від чого залежатиме конкретна сума штрафу і чому існує такий розбіг сум.

Адвокат зазначила, що заплатити штраф і далі жити своїм звичайним життям, не з'являючись у ТЦК, громадянам не вдасться. Зняття арешту з майна і карткового рахунку буде відбуватися лише за поданням працівників ТЦК після того, як громадянин з'явиться до ТЦК.

Як будуть розглядати справи порушників військового обліку і мобілізації

Коли закон запрацює, повістка вважатиметься отриманою відразу після її відправки поштою. Тому навіть у тому випадку, якщо громадянин не перебуває за місцем реєстрації, він все одне відповідатиме за порушення правил військового обліку.

"По суті, це буде безліч судових справ. Хоч і передбачено, що такі справи будуть розглядатися в короткому режимі майже без повідомлення сторін, тобто протягом 30 днів, але ми добре розуміємо, що вже зараз суди не справляються навіть з цивільними справами", — зазначила Катерина Аніщенко.

Адвокат наголошує, що наразі в Україні не вистачає працівників суду, деяким судам доводиться розглядати справи з кількох областей через окупацію частини нашої території. Проте законопроєкт №10379, який підтримала Рада, передбачає заочні штрафи за порушення правил військового обліку та ухилення від мобілізації. Наразі документ очікує підпису президента.

"Тому я можу припустити, що заочне притягнення до відповідальності, по суті, покликано трішечки розвантажити судову систему. Бо якщо даний закон буде опубліковано в "Голосі України", це дає право начальнику ТЦК без рішення суду виносити протокол про притягнення до відповідальності, який вже по суті буде виконавчим документом», — пояснила експертка.

За словами Катерини Аніщенко, аналогічно застосовують санкції за порушення ПДР. Інспектор поліції може притягнути до відповідальності, виписуючи відповідну постанову. Крім того, це може відбуватися автоматично, коли правопорушення фіксується камерами спостереження.

Джерело: 5692.com.ua

Плями від трави на одязі та кросівках: як швидко видалити забруднення, не зіпсувавши речі

Після відпочинку на природі ми нерідко виявляємо на одязі або взутті зелені плями від трави. Такі забруднення доволі стійкі та складно усуваються, особливо якщо вони застарілі. Тому здається, що плями від трави – вирок для улюбленої речі. Проте не варто впадати у відчай, адже є кілька перевірених способів, які допоможуть впоратися із проблемою.

Що не можна робити з плямами від трави

Насамперед слід засвоїти низку заборон під час виведення плям від трави, порушення яких може призвести до псування речі. Не варто робити наступне:

  • зволікати з пранням і відкладати його на наступний день (краще почати виводити плями одразу після їх виявлення);
  • терти свіжі плями ганчіркою, вологою або сухою серветкою;
  • одразу наносити засіб для видалення плями – спершу варто протестувати його на менш помітній ділянці одягу.

Чим вивести пляму від трави на одязі

У боротьбі з плямами на одязі допоможуть наступні засоби.

Господарське мило і спирт

Спочатку потрібно нанести спирт (або горілку, одеколон) на пляму, трохи втерти і залишити на годину. Далі намилити проблемну ділянку господарським милом і залишити ще на пів години. Випрати одяг у пральній машинці, як зазвичай.

Сіль

Приготувати розчин, додавши столову ложку солі в стакан теплої води. Замочити в цій рідині забруднену ділянку на 15-20 хвилин. Після цього випрати річ звичайним способом.

Сода

Змішати соду з водою до пастоподібної консистенції. Нанести суміш на пляму, акуратно потерти губкою або м'якою щіткою. Залишити на пів години, після чого випрати.

Нашатирний спирт

Цей засіб підходить для застарілих плям. Потрібно одну столову ложку нашатирю додати в склянку води, перемішати. Змочити губку в розчині та добре просочити забруднену ділянку. Потім сполоснути і випрати. Якщо пляма не видалилася з першого разу, потрібно повторити маніпуляції.

Чим вивести пляму від трави на джинсах

Крім наведених вище методів, для виведення плям на джинсах можна використати додаткові засоби. Не забудьте спочатку протестувати їх на непомітній ділянці.

Перекис водню

Для цього слід змішати перекис з водою у пропорції 1:1, змочити отриманим розчином пляму і залишити на пів години. Далі прополоскати і випрати.

Оцет і сода

Пляму слід трохи змочити водою і посипати харчовою содою. Після цього нанести невелику кількість оцту. Зачекати кілька хвилин, поки відбувається хімічна реакція. Випрати джинси у холодній воді.

Чим вивести пляму від трави з кросівок

Плями від трави з кросівок та іншого взуття можна видалити зубною пастою. Для цього спочатку слід змочити пляму водою, далі нанести на неї зубну пасту – губкою або старою зубною щіткою. Трохи потерти і залишити на кілька хвилин. Потім протерти взуття вологою ганчіркою.

Джерело: 5692.com.ua