До чого може призвести заборона на переміщення транспорту: песимістичні наслідки для економіки

У новому законі про мобілізацію, який ухвалили не так давно, є заборона на переміщення транспорту в інші області без позначки ТЦК.

Згідно зі словами голови комітету економістів України Андрія Новака, така інновація може спричинити зупинку підприємств, а тому потребує узгодження з бізнесом.

Він стверджує, що незважаючи на об'єктивні потреби ЗСУ в транспорті, не можна допустити зупинку цивільної економіки, оскільки саме вона є основою військової економіки. Усі інвестиції та дотації в неї складаються з цивільної економіки. Це все говорить про те, що країні необхідно шукати баланс у потребах фронту і цивільного населення.

"Не можна, щоб влада ухвалювала одноосібно рішення, так, як вона вважає. Консультації з бізнесом обов'язкові! Тільки спільне вироблення компромісного рішення здійснить можливість взагалі його реалізації. Бо якщо все буде йти всупереч тільки інтересам бізнесу, то просто зупиняться підприємства, будуть техніку ховати і не здійснювати свою діяльність" , – коментує Новак.

І всі, звісно, розуміють, до чого це призведе.

Джерело: 5692.com.ua

Соцмережі та війна: у Мінреінтеграції дали пораду про те, як їх вести під час війни

Головна риса соціальних мереж – це пости про яскраві моменти свого життя. Однак реальність досить часто відрізняється від того, що бачать люди в інтернеті.

Про це заявили в Міністерстві з реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Воєнний час диктує свої правила, зокрема у веденні соцмереж, адже під час війни різниця між реальністю та постами зростає подвійно, а тому іноді додає переживань.

У міністерстві назвали головні поради щодо взаємодії з соцмережами у важкий час війни.

Фахівці Всеукраїнської програми ментального здоров'я "Ти як?" допомогли сформувати їх.

Зокрема, фахівці рекомендують:

  • не зловживати негативними новинами, бо в декого з оточуючих вони можуть викликати повторне переживання травматичного досвіду;
  • уважно стежити за змістом опублікованого контенту, адже прийнятне для вас може виявитися зовсім неприйнятним для оточуючих.

Однак у міністерства також акцентували увагу на тому, що часто соцмережі можуть бути корисними в плані надання допомоги та підтримки на відстані.

Джерело: 5692.com.ua

Довго не будете п’яніти: як пити алкоголь і бути тверезим

Алкоголь – невід'ємна частина розслаблюючих вечорів та святкових днів великої кількості людей. Проте всі люди різні і хтось п'яніє досить швидко, коли хотілося б повільніше. На цей процес можна вплинути, і ми розповімо, як це зробити.

Підготовка до вечора

Перед початком вечірки обов'язково з'їжте ситний обід або вечерю, що включає білки та жири. Ці нутрієнти уповільнюють всмоктування алкоголю в кров. Наприклад, м'ясо, риба, яйця і горіхи – чудові варіанти для передалкогольного прийому їжі.

Гідратація

Важливу роль відіграє правильне зволоження організму. Пийте багато води до, під час і після вживання алкоголю. Вода допомагає організму справлятися з токсинами і уповільнює процес сп'яніння.

Темп вживання

Не поспішайте з алкоголем. Поступове споживання дозволяє організму краще справлятися з надходженням етанолу. Встановіть для себе правило: один напій на годину. Так ваше тіло встигне переробити більшу частину алкоголю.

Розбавляйте напої

Розбавляйте алкогольні напої водою або соком. Це зменшить концентрацію етанолу в крові та дасть вам змогу довше залишатися тверезим. Наприклад, додавайте лід у коктейлі або пийте шоти з великою кількістю води.

Вибір напоїв

Віддавайте перевагу напоям із меншим вмістом алкоголю. Пиво або слабоалкогольні коктейлі набагато легше контролювати, ніж міцні напої на кшталт віскі або горілки.

Чергування напоїв

Чергуйте алкогольні та безалкогольні напої. За кожним алкогольним напоєм випивайте склянку води або безалкогольного соку. Це не тільки допоможе зберегти тверезість, а й підтримає рівень гідратації.

Їжа після вечірки

Перед сном обов'язково перекусіть. Легка їжа допоможе організму впоратися з алкоголем, що залишився в крові, і зменшить ранкове похмілля.

Вода перед сном

Випийте велику склянку води перед сном. Це допоможе відновити баланс рідини в організмі та знизить ризик ранкового головного болю.

Дотримуючись цих простих порад, ви зможете насолоджуватися вечірніми посиденьками, залишаючись при цьому тверезим і бадьорим якомога довше.

Джерело: 5692.com.ua

Окупанти вдарили бомбами по “Епіцентру” в Харкові: у гіпермаркеті могли перебувати сотні людей

Сьогодні, 24 травня, окупанти вдарили по Харкову КАБами. Про це повідомив мер міста Ігор Терехов.

Через деякий час стало відомо, що приліт стався в щільній цивільній забудові. Незабаром Терехов уточнив, що це був торговий гіпермаркет "Епіцентр" і на місці є жертви і постраждалі.

О 16:48 стало відомо про те, що пожежа виникла на 15 000 квадратних метрів, надходять звернення про велику кількість безвісти зниклих і поранених.

Глава ОВА додав, що всередині гіпермаркету могли перебувати кілька сотень людей.

Наразі постраждалим надають допомогу, на місці працюють усі служби.

Джерело: 5692.com.ua

Кардинально зміниться: прогноз погоди в Кам’янському на тиждень

В Україні з понеділка зміниться погода і ще трохи побуде весняною.

Спека, яка вже всім здалася – спаде, температура знизиться і, найімовірніше, прийдуть зливи та грози.

Про це повідомила народний синоптик Наталка Діденко.

Згідно з її прогнозом, температура може повернутися до 23-27 градусів тепла, а на Дніпропетровщині ну навіть увійде свіже повітря.

Прогноз погоди в Кам'янському на тиждень

Згідно з даними метеорологічних порталів, погода в Кам'янському наступного тижня буде комфортною. Температура триматиметься на рівні 24-27 градусів тепла. Деякі дні будуть теплими і сонячними, а деякі більш прохолодними і похмурими.

Джерело: 5692.com.ua

Мобілізація в Україні: хто й де тепер може вручати повістки

Згідно з новим законодавством про мобілізацію, яке набрало чинності 18 травня, повістки військовозобов'язаним громадянам можуть вручати не лише працівники Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Докладний перелік оприлюднило Міністерсто оборони.

Хто й де може вручати повістки

У Міністерстві оборони України зазанчили, що перелік осіб, які мають право вручати повістки, розширився. Тепер це:

  • 1. уповноважені представники ТЦК та СП: вони залишаються головними в розподілі повісток про військовий призов.
  • 2. представники районних, міських держадміністрацій (військових адміністрацій).
  • 3. представники органів місцевого самоврядування;
  • 4. роботодавці: вони мають право вручати повістки своїм працівникам.

Уповноважені особи можуть вручати повістки як за місцем проживання, так і в будь-якому громадському чи робочому місці. Це дозволить ефективніше організувати процес вручення та уникнути затримок у сповіщенні громадян про їх обов'язки щодо військової служби.

Варто також зазначити, що український уряд оновив порядок призову на військову службу під час мобілізації, уточнивши низку процесів, таких як перевірка облікових документів, надання відстрочки та проходження медичної комісії.

Нагадаємо, що на початку травня Верховна Рада України продовжила військове положення та загальну мобілізацію ще на 90 днів, до 11 серпня 2024 року.

Джерело: 5692.com.ua

Як правильно зберігати банани: ТОП-3 поради від кухарів

Банани – один з тих фруктів, які можуть швидко змінювати свій стан від свіжого до перезрілого. Проте, дотримуючись деяких простих правил зберігання, ви зможете максимально відтягнути момент перезрівання і зберегти їхню свіжість. Ось три основні правила зберігання бананів від порталу Simples recipes.

Уникайте розміщення поруч із іншими фруктами

Перше правило зберігання бананів – уникати їх розташування поряд із іншими фруктами, такими як яблука, груші, авокадо та персики. Ці фрукти виділяють газ етилен, який може прискорити процес дозрівання бананів.

Зберігайте банани в прохолодному місці

Оптимальна температура для зберігання бананів становить близько 12 градусів Цельсія. Проте, важливо уникати надмірно холодного середовища, оскільки це може призвести до почорніння шкірки бананів. Також слід уникати прямих сонячних променів. Вони також можуть прискорити перезрівання.

Забезпечте доступ до свіжого повітря

Банани краще зберігати відкритими, аби їм було доступне свіже повітря. Зберігання їх у закритих контейнерах або пакетах може призвести до прискореного процесу дозрівання. Оптимальною альтернативою є підвішення бананів, щоб вони не торкалися один одного і не мали зайвого тиску, який може призвести до появи подряпин та плям на шкірці.

Щодо зберігання у холодильнику, експерти рекомендують тримати банани подалі від нього, поки вони не дозріли. Холодні умови можуть призвести до зміни кольору шкірки і втрати текстури фруктів. Однак, коли банани перейшли в стадію дозрівання і на їх шкірці з'явилися коричневі цятки, їх краще покласти в холодильник.

Також важливо зазначити, що навіть якщо банани почорніли, їх можна використовувати для приготування бананового кремового пирога або інших страв. Вони залишаються їстівними і навіть набувають трохи солодшого смаку.

Джерело: 5692.com.ua

Кам’янчанка встановила світовий рекорд з підтягування на перекладині

Спортсменка з Кам'янського встановила перший світовий рекорд з підтягування на перекладині з максимальною вагою. Про це повідомили на порталі "Спорт Кам'янське".

У 2017 році був встановлений світовий стандарт – 94 кг у підтягуванні на перекладині серед жінок. Світові рекорди у підтягуваннях на Ролінг Тандер фіксує компанія IronMind. Утім, цьогоріч Людмила Гайдученко, представниця Ліги Світової Сили й керівниця гуртка “Атлетична гімнастика” у лівобережному Будинку дитячої творчості, перевершили стандарт підтягнулася з вагою 99,30 кг. Що є найкращим результатом у світі.

Мені завжди цікаво спробувати щось нове… хоч печиво з новою начинкою, хоч вправи! […]Є два варіанти – на максимальну кількість разів і на один раз, але з найбільшою вагою… Стояв стандарт –94 кг. Його треба перевищити щонайменше на 1 кг. Поки що ніхто цього не зробив… Звичайно, тут мені довелося попрацювати, провела чотири цілеспрямовані тренування… І ось що в мене вийшло! До вашої уваги мій новий Світовий Рекорд! Не так багато, і звичайно з часом його знімуть, але я була першою, хто це зробив, а бути першим – це завжди круто!, – зазначила спортсменка.

Як зазначили на порталі "Спорт Кам'янське" нещодавно Людмила Гайдученко започаткувала в Кам’янському змагання з кистьової динамометрії “Найсильніші руки міста”. Проєкт покликаний популяризувати у місті спорт і здоровий спосіб життя сеерд людей різного віку.

Джерело: 5692.com.ua

Скоїв розбій та умисне вбивство: у Кам’янському районі затримали 28-річного зловмисника

23 травня близько 7:30 до поліції повідомили, що в селищі Божедарівка невідома особа спричинила тілесні ушкодження літньому подружжю. 86-річного чоловіка та 82-річну жінку госпіталізували до лікарні. Про це повідомили в Кам'янському РУП.

На місці події, в господарській будівлі, правоохоронці також виявили тіло 63-річного чоловіка зі слідами насильницької смерті.

Причетним до скоєння злочинів виявився 28-річний житель Дніпра. За даними поліції, він прийшов до місця мешкання потерпілих, побив їх та викрав з оселі гроші. У цей час до подружжя навідався 63-річний сусід. Його злодій забив до смерті. Після скоєного чоловік втік та почав переховуватися від правоохоронців.

Утім, зловмисника затримали. За погодженням з Жовтоводською окружною прокуратурою йому повідомили про підозру у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених за статтями "умисне вбивство" і "розбій" ККУ.

Джерело: 5692.com.ua