В Україні скоротили термін навчання мобілізованих, – нардеп

В Україні всі військовозобов'язані, які прийшли в армію за мобілізацією, повинні пройти навчання, термін якого раніше завжди становив два місяці.

Сьогодні в ефірі телеканалу Новини.LIVE народний депутат Наливайченко повідомив, що термін навчання скоротили до півтора місяця з поправкою на те, що в центрах наплив людей, яких необхідно забезпечити, нагодувати і розселити. На все це необхідні кошти з бюджету.

Однак важливо розуміти, що термін навчання мобілізованих гарантує закон, і в законі все ж прописано чітких два місяці, а не півтора.

При цьому, відправляти українців на навчання в Європу також неможливо. Річ у тім, що країни-партнери навчають тільки вже навчених професійних військових, а не новачків.

Джерело: 5692.com.ua

Шторм накриє Україну вже завтра, – синоптик

В Україні практично у всіх областях уже почалася справжня літня спека з температурою, що піднімається до 30 градусів. Однак незважаючи на це, зміни в погоді найближчим часом ще будуть.

Про це повідомляє народний синоптик Наталка Діденко.

Згідно з прогнозом синоптика, грозові дощі почнуться на заході країни, а вже трохи пізніше охоплять й інші регіони. До того ж, очікуються сильні пориви вітру.

При цьому, для Кам'янського особливих змін у погоді поки що не передбачається. Хоч температура може і знизитися, опадів або підвищеної похмурості поки не буде.

А ось вітер явно може стати швидшим і сильнішим, це кам'янчани помітили вже і сьогодні, 28 травня.

Джерело: 5692.com.ua

Сир у мишоловці: вірусна гра в Хом’яка може нести загрозу для українців

Нова гра в хом'яка Hamster Kombat, що набирає популярність і пропонує отримати гроші за натискання на екран, розлетілася в рекомендаціях практично всіх соцмереж.

Безкоштовна гра в телеграм, яка пропонує внутрішню валюту за управління хом'яком, обіцяє надалі дати можливість перевести гроші в криптовалюту.

Головне завдання гравця – натискати на зображення хом'яка якомога швидше і довше, щоб заробляти гроші. Рівень гризуна також можна оновлювати і вдосконалювати, щоб зуміти збільшити свій заробіток.

Однак є деякі нюанси.

У чому небезпека гри в хом'яка

Крім того, що наразі вивести криптовалюту з гри не можна, є ще один значний мінус.

Цю гру винайдено розробником з Росії і впринципі зареєстровано за російською IP адресою. Тобто, граючи в неї, українці залишають свої дані на російських платформах, до яких є доступ у держорганів рф. Відповідно, дані українців можуть бути використані в будь-який момент у будь-яких угодних рф цілях.

Джерело: 5692.com.ua

17-річні українці отримуватимуть повістки, якщо не стануть на облік

В Україні всі 17-річні громадяни зобов'язані стати на військовий облік у ТЦК. Про це повідомило командування Сухопутних військ.

Відповідно до закону України, щорічно в період із січня по березень громадяни України чоловічої статі, яким у цей рік виповнюється 17 років, стають на облік.

Зробити це можна в ТЦК за місцем проживання.

Для того, щоб стати на облік, до ТЦК необхідно прибути особисто та подати необхідні документи у встановлений термін. У разі, якщо ці вимоги виконані не будуть – за місцем проживання громадянину прийде повістка.

Важливо розуміти, що дана повістка і взяття на облік не має відношення до процесу мобілізації, який зараз відбувається в Україні.

Джерело: 5692.com.ua

Із початку травня правоохоронці Дніпропетровщини вилучили 108 кілограмів риби, яка здобута незаконним шляхом

Із початку травня правоохоронці вилучили 108 кілограмів риби, яка здобута незаконним шляхом та 10 жилкових сіток. Сума збитків становить понад 270 тисяч гривень.

Мешканця Кривого Рогу затримали на Волині під час спроби незаконного перетину кордону з Польщею

Порушником виявився 28-річний мешканець Кривого Рогу. Під час бесіди з правоохоронцями чоловік зізнався про свій намір незаконно перетнути держрубіж.

Судитимуть директорку окупаційного навчального закладу Мелітополя, яка створила «кадетський клас» для первинної військової підготовки учнів

Розслідуванням встановлено, що вчителька спеціалізованої різнопрофільної школи Костянтинівської сільської ради добровільно погодилась на співпрацю з окупаційною владою.

В Міноборони розповіли, кого з українців до 25 років мобілізують у червні 2024

Новий закон про мобілізацію передбачає, що призвати на військову службу можуть військовозобовʼязаних чоловіків від 25 до 60 років, яких визнала придатними за результатами проходження ВЛК.

Громадян до 25 років можуть призвати на військову службу лише за їхнім власним бажанням. Проте певні категорій осіб підлягають призову з 18 років.

Міноборони опублікувало список, кого з чоловіків до 25 років можуть забрати до війська, пише Фокус.

Кого мобілізують до ЗСУ в червні

Окрім чоловіків від 25 до 60 років, яких визнано придатними до військової служби та які не мають броні чи відстрочки, мобілізувати до лав ЗСУ в червні можуть деяких чоловіків від 18 до 25 років, а саме:

  • офіцери запасу;
  • особи, які пройшли строкову військову службу;
  • особи, які пройшли військову службу в інших країнах до набуття українського громадянства;
  • громадяни, які повернулися з установ виконання покарань після відбування покарання.

Крім того, згідно з законодавством, призвати до армії можуть громадян віком від 18 до 25 років добровільно по контракту.

Джерело: 5692.com.ua