У Кам’янському відзначили свято останнього дзвоника

Сьогодні в навчальних закладах Кам’янського пролунав останній дзвоник. Як наголосив міський голова Андрій Білоусов, завдяки неймовірним зусиллям українських захисників і захисниць черговий навчальний рік завершили традиційними лінійками в колі учнів, вчителів, батьків та друзів.

Міський голова побував на святі останнього дзвоника в Ліцеї №16, де цього року завдяки підтримці міжнародних партнерів, в рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України від Європейського Інвестиційного Банку, за грантові кошти виконали реконструкцію – побудували новий корпус з актовою залою, сучасним харчоблоком та обідньою залою, облаштували укриття, зробили сучасні спортивні майданчики, провели утеплення будівлі та збільшили кількість навчальних класів.

Андрій Білоусов висловив вдячність менеджеру проєкту ПРООН Ігорю Кістеньову-Кавказькому та всім іншим фахівцям і кураторам Агенції ООН із розвитку. Також подякував усій освітянській спільноті Кам’янського за високий рівень освіти в місті, волонтерську діяльність та підтримку Збройних Сил.

Вітаю всіх випускників! Бажаю зробити правильний вибір та впевнено йти до своєї мети, втілюючи в життя усі мрії та задуми. Бажаю всім школярам добре відпочити під час літніх канікул, щоб 1 вересня з новими силами зануритися у навчання.

Моя щира подяка вчителям за наполегливу працю та батькам, які в усьому підтримують дітей і наші навчальні заклади.

Віримо в Україну та щасливе майбутнє! – зазначив міський голова.

Джерело: 5692.com.ua

Полуничний молочний коктейль: як зробити напій вдома

Полуничний молочний коктейль – це не тільки смачний, а й корисний напій, який легко приготувати вдома. Він освіжає в спекотні дні та тішить своїм насиченим смаком. Розглянемо покроковий рецепт приготування цього напою.

Інгредієнти

Для приготування полуничного молочного коктейлю вам знадобляться:

  • Свіжа або заморожена полуниця – 200 грамів
  • Молоко – 200 мл
  • Ванільне морозиво – 100 грамів
  • Цукор – за смаком (зазвичай 1-2 столові ложки)

Підготовка полуниці

Якщо ви використовуєте свіжу полуницю, ретельно промийте її та видаліть плодоніжки. Якщо полуниця заморожена, дайте їй трохи розморозитися, щоб її було легше подрібнювати.

Приготування коктейлю

Помістіть підготовлену полуницю в блендер і подрібніть до стану пюре. До полуничного пюре додайте молоко і ванільне морозиво. Це додасть коктейлю кремової текстури та насиченого смаку. За смаком додайте цукор. Кількість цукру можна регулювати залежно від солодкості полуниці та ваших уподобань. Збийте всі інгредієнти в блендері до однорідної маси. Це займе близько 1-2 хвилин.

Перелийте готовий полуничний молочний коктейль у високу склянку. Можна прикрасити його свіжими ягодами полуниці або листочком м'яти. Подавайте з трубочкою і насолоджуйтеся.

Джерело: 5692.com.ua

В Україні різко підвищать акцизи на сигарети: комітет Ради підтримав законопроєкт

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики переважною більшістю голосів підтримав законопроєкт №11090 щодо перегляду ставок акцизного податку на тютюнові вироби, внесений урядом. Як повідомив у Telegram перший заступник очільника комітету, нардеп Ярослав Железняк, документ рекомендовано ухвалити в першому читанні.

Згідно з законопроєктом, до 2028 року ставки акцизного податку на тютюнові вироби буде підвищено до мінімального рівня, визначеного Директивою 2011/64/ЄС. З цією метою ставки акцизу прив'яжуть до євро замість гривні.

Железняк зазначив, що у тексті законопроєкту передбачено таке підвищення акцизів:

  • у 2025 році – одразу на 23%;
  • з 2026 по 2028 – на 5% щороку.

Крім того, у поточному році акцизи на цигарки можуть додатково зрости внаслідок девальвації гривні.

Як йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту загальний акцизний податок на сигарети в країнах – членах ЄС має становити не менше 60% від середньозваженої роздрібної ціни продажу цигарок і не повинен бути меншим ніж 90 євро за 1000 штук. Станом на сьогодні в Україні мінімальне податкове зобов'язання на цигарки становить 2516,54 грн за 1000 штук – близько 60 євро.

Реалізація законопроєкту матиме наслідком збільшення доходів бюджету за рахунок додаткових надходжень акцизного податку з тютюнових виробів у 2025 році у сумі близько 612 млн грн, у 2026 році – 5 млрд грн, у 2027 році – 9,3 млрд грн, у 2028 році – 13,8 млрд грн, – написав депутат.

Також Ярослав Железняк додав, що між членами комітету не завершилася дискусія щодо акцизного навантаження на ТВЕН. Планується, що до обговорення цього моменту повернуться під час підготовки документа до розгляду у другому читанні.

Джерело: 5692.com.ua

У Кам’янському пройшло чергове засідання сесії міської ради

31 травня у Кам'янському провели чергове засідання сесії міської ради. До порядку денного були включені 138 основних та 3 додаткових питання.

Затвердили звіт про виконання міського бюджету у І кварталі та внесла зміни до бюджету на 2024 рік. Так, доходи бюджету склали 705 852,6 тис.грн, витрати – 691 400,0 тис.грн.

Внесли зміни до Програми соціального захисту населення міської ради, які зокрема передбачають перерозподіл коштів субвенції з обласного бюджету та виділення коштів з міського бюджету на ремонт приміщення Центру підтримки захисників та членів їх родин.

Внесли зміни до програми матеріально-технічної підтримки Сил оборони, які передбачають надання допомоги одній із військових частин.

Прийняли рішення про припинення діяльності закладів дошкільної освіти №8 «Теремок» та №39 «Ромашка», оскільки упродовж останніх років заклади не здійснюють освітньої діяльності та не мають в черзі дітей на зарахування. Приміщення закладів тимчасово будуть використані під інші нагальні потреби. У разі необхідності вони будуть повернені під заклади дошкільної освіти.

Погодили перейменування залізничної станції «Правда» на залізничну станцію «Провідна». Із відповідним клопотанням до міської ради звернулася регіональна філія «Придніпровська залізниця» АТ «Укрзалізниця».

Затвердженими змінами до програми розвитку цивільного захисту населення передбачається виділення додаткових коштів на облаштування захисних споруд.

Міська рада надала згоду на безоплатне прийняття у комунальну власність громади гуртожитку за адресою: вул. Української Добровольчої Армії, 53, який перебуває у власності ПрАТ «КАМЕТ-СТАЛЬ».

Також було розглянуто земельні питання, внесено зміни до низки міських програм та програм розвитку комунальних підприємств тощо.

Дякую депутатському корпусу за роботу. Працюємо та віримо в Перемогу, – зазначив Андрій Білоусов.

Джерело: 5692.com.ua

Не поспішайте вдягати новий одяг після купівлі: чому його потрібно спершу випрати

Багато хто вважає, що нові речі, що продаються в магазинах одягу, є абсолютно чистими. Тому, на відміну від речей із секонд-хендів, їх вперше перуть вже після того, як поносять та забруднять. Проте є декілька вагомих аргументів, чому не варто відразу надягати і носити куплений одяг.

Чи можна "підчепити" якісь хвороби, якщо не виплати новий одяг

За словами медичного директора дерматологічної клініки Джамі Л. Міллер, захворіти від нового одягу чи постільної білизни майже неможливо. Навіть враховуючи, що перед вами річ могли міряти інші люди, ризик отримати інфекційне захворювання дуже малий.

Проте все одно існує чимало причин для того, щоб кинути куплені речі в пральну машину перед тим, як носити їх.

Чому слід прати одяг перед носінням

На тканині є незакріплений барвник

Під час виробництва одягу барвники не завжди відразу "закріплюються" на тканині. Тому, якщо нову річ вдягнути, попередньо не виправши, є ризик зіпсувати інший одяг, який стикатиметься з нею. У такому разі барвник може невідворотно забруднити решту вбрання.

Прати новий одяг, до того ж, потрібно обережно. Щоб барвник закріпився і не перейшов на інші речі, які також будуть в барабані машинки, варто спочатку замочити річ у чистій воді на деякий час.

Алергія на барвник

Контакт невипраного нового одягу зі шкірою загрожує появою різноманітних алергічних реакцій, особливо у людей, схильних до цього. Висипання, сухість, свербіж та інші види неприємних реакцій можуть спровокувати барвники та інші хімічні речовини, якими обробляють тканину.

Мікроби під час зберігання одягу

Перед тим, як потрапити до магазину, одяг проходить довгий ланцюг постачання. Вироби проходять через багато рук, можуть тривалий час проводити на складах та в транспортних контейнерах. Усюди є загроза потрапляння на нього бруду, бактерій, плісняви, комах тощо. Тому нові речі краще відправляти на прання.

Бактерії попередніх покупців

Один з найнеприємніших моментів – це людські бактерії, частинки шкіри і волосся людей, які приміряли одяг. Неможливо знати, хто приміряв одяг, тому неможливо знати про мікроби на шкірі, носі, роті інших людей, що з ним контактували.

Як показали дослідження, найчастіше на одязі після примірянь залишаються фекальні бактерії та назальні віруси. Крім того, на ньому можуть бути воші, короста і навіть постільні клопи, які зберігають активність протягом кількох днів. Тому не лінуйтесь прати одяг після купівлі, щоб уникнути зайвих проблем.

Джерело: 5692.com.ua

У Кам’янському придбали обладнання для майстерні, де ремонтують машини військових

Автопідйомник для майстерні, в якій цілодобово ремонтуються машини військовослужбовців ЗСУ, придбали на звернення голови благодійної організації "Благодійний фонд "Ми з Кам’янського"" Валерія Пархомчука. Разом з підйомником передали потужний компресор та інструменти. Про це повідомив міський голова Андрій Білоусов.

Машини рятують життя воїнам і завжди потрібні на фронті. Це обладнання значно прискорить процес ремонту автомобілів, від яких залежить виконання бойових завдань.

Дякуємо всім волонтерам міста за те, що підтримують наших захисників, – зазначив Андрій Білоусов.

Джерело: 5692.com.ua

У Кам’янському відзначили День захисту дітей

Сьогодні, 1 червня, Україна разом з усім світом відзначає Міжнародний день захисту дітей. З нагоди свята у Кам’янському зібрали разом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в дитячих будинках сімейного типу, прийомних родинах, а також вихованців КЗ «Малий груповий будинок «Щасливе майбутнє». Для малечі організували показ мультфільму на базі кіноконцертного залу «МИР».

Міський голова Андрій Білоусов вручив дітям солодкі подарунки та подякував батькам-вихователям, які зігрівають маленьких українців теплом своїх сердець.

Діти – найдорожче для батьків, їхня гордість і наше майбутнє. Вони найбільше потребують нашої уваги й турботи, особливо в складних умовах воєнного часу.

Дякуємо нашим оборонцям за те, що стоять на захисті щасливого майбутнього дітей.

Усім дітлахам Кам’янського бажаю щастя, радості та здійснення найзаповітніших мрій, – зазначив Андрій Білоусов.

Джерело: 5692.com.ua

Від плісняви не залишиться й сліду: 3 бюджетні способи, як почистити пральну машину

Дуже часто на гумі ущільнювача пральної машини утворюється пліснява. Цьому найчастіше сприяють тепла вода, погане провітрювання та закритий барабан. Якщо така проблема виникла, впоратися з нею допоможуть прості та дешеві засоби.

Білизна

Перед тим, як обробляти білизною ущільнювач машинки, його слід розвести водою в пропорції 1:4. Ретельно протерти гумову манжету та інші забруднені пліснявою деталі губкою, змоченою в цьому розчині. Після цього слід запустити цикл прання на максимальній температурі й без віджиму, заливши всередину розчин білизни та таку ж кількість звичайного оцту.

Перекис водню і сік лимона

Ефективно прибирає плісняву розчин, який готується таким чином:

  • взяти 2 склянки води;
  • додати півсклянки перекису водню;
  • додати чверть склянки лимонного соку.

Усі вражені грибком ділянки слід ретельно обробити губкою, змоченою в цьому розчині. Далі потрібно запустити прання з порошком, щоб добре очистити барабан перед пранням речей.

Оцет

Для видалення плісняви можна використовувати й оцет, який потрібно нанести на губку і протерти машинку всередині. Після цього рекомендується промити техніку розчином господарського мила, для приготування якого слід розчинити 50 г мила літрі гарячої води. Завдяки цьому пліснява видалиться, зникне неприємний запах з барабану.

Джерело: 5692.com.ua

Простий рецепт домашнього морозива: смачніше, ніж у магазині

Приготування домашнього морозива – захопливий процес, який дає змогу отримати натуральний і смачний десерт. Ми розповімо простий рецепт, доступний кожному.

Інгредієнти

Для приготування домашнього морозива вам знадобляться:

  • Вершки (33-35%) – 500 мл
  • Згущене молоко – 200 мл
  • Ванільний екстракт – 1 чайна ложка

Підготовка інгредієнтів

Перед початком приготування переконайтеся, що вершки добре охолоджені. Це важливо для досягнення потрібної консистенції морозива.

Приготування морозива

  • Збийте вершки: У великій мисці збийте вершки міксером до стану м'яких піків. Це займе близько 3-5 хвилин.
  • Додайте згущене молоко: Акуратно влийте згущене молоко в збиті вершки, продовжуючи збивати на низькій швидкості, поки маса не стане однорідною.
  • Додайте ваніль: Вмішайте ванільний екстракт. Він додасть морозиву приємного аромату і смаку.

Заморожування

  • Вилийте отриману суміш у контейнер із кришкою.
  • Поставте контейнер у морозильник на 4-6 годин. Кожні 30 хвилин протягом перших двох годин перемішуйте морозиво, щоб запобігти утворенню кристалів льоду.

Подача

Коли морозиво повністю застигне, його можна подавати. Використовуйте спеціальну ложку для морозива, щоб сформувати красиві кульки. Можна прикрасити морозиво свіжими ягодами, шоколадною крихтою або сиропом за смаком.

Джерело: 5692.com.ua

Для пошуку дезертирів і службових розслідувань у ЗСУ: в Україні планують створити Військову поліцію

У Верховній Раді 31 травня 2024 року зареєстровано законопроєкт №6569-д, яким передбачено створення в країні нового військового формування – Військової поліції. Відомо, що Комітет ВР з питань правоохоронної діяльності рекомендував документ до ухвалення за основу.

Як йдеться у пояснювальні записці законопроєкту, основним завданням Військової поліції як військового формування з правоохоронними функціями стане забезпечення правопорядку і військової дисципліни у Міноборони, Збройних Силах України та Державній спеціальній службі транспорту.

Для запровадження діяльності Військової поліції пропонуються відповідні зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу та Кримінального процесуального кодексу.

Також у пояснювальній записці зазначається, що у Військової служби правопорядку у ЗСУ, яка діє на даний час, відсутні повноваження щодо здійснення оперативно-розшукових заходів і притягнення осіб до відповідальності.

Водночас відсутність належного розшуку дезертирів та інших осіб, які самовільно залишили місця несення служби, незабезпечення невідворотності їх покарання, може негативно позначається на стані боєготовності та правопорядку у ЗСУ та інших військових формуваннях, – наголошують ініціатори.

Нове формування зможе здійснювати:

  • попередження, виявлення та припинення кримінальних та адміністративних правопорушень у Міноборони, ЗСУ та Державній спеціальній службі транспорту;
  • провадження у справах про адміністративні правопорушення;
  • оперативно-розшукову діяльність;
  • забезпечення правопорядку і військової дисципліни серед військовослужбовців, військовозобов'язаних та резервістів;
  • превентивну та профілактичну діяльність, спрямовану на запобігання вчиненню кримінальних та інших правопорушень у Міноборони, ЗСУ та Державній спеціальній службі транспорту;
  • захист життя, здоров'я, прав і законних інтересів військовослужбовців, військовозобов'язаних та резервістів під час проходження ними зборів;
  • захист державного майна від протиправних посягань;
  • забезпечення виконання адміністративних стягнень та покарань за вчинення кримінального правопорушення щодо військовослужбовців ЗСУ, Державної спеціальної служби транспорту, інших військових формувань та правоохоронних органів;
  • контроль за виконанням законодавства щодо безпеки дорожнього руху водіями під час використання транспортних засобів Міноборони, ЗСУ, Державної спеціальної служби транспорту та інших військових формувань;
  • забезпечення виконання інших завдань з питань нацбезпеки у воєнній сфері, у сфері оборони в мирний час та особливий період.

Структура Військової поліції включатиме:

  • центральний орган управління;
  • територіальні органи управління (міжрегіональні, регіональні, місцеві);
  • центри спеціального призначення;
  • навчальні центри;
  • дисциплінарні батальйони.

Комплектування Військової поліції відбуватиметься за рахунок ЗСУ (не більш ніж 1,5% чисельності Збройних Сил).

Джерело: 5692.com.ua