Близько десяти атак за день: безпекова ситуація на Дніпропетровщині станом на вечір 20 червня

Сьогодні, 20 червня, окупанти близько десятка разів атакували Нікопольщину. Били дронами-камікадзе, артилерією, скидали боєприпаси. Цілили по самому Нікополю, Марганецькій, Мирівській та Покровській громадам.

Дивом вижив: на трасі Кривий Ріг–Дніпро патрульний з Харкова влетів під вантажівку

Вчора ввечері, 19 червня, у селі Авдотівка на трасі Дніпро-Кривий Ріг сталася ДТП. Там водій Honda, правоохоронець з Харкова, вийшов на обгін через суцільну смугу, врізався у фуру та вилетів у кювет.

Заплатили по 4500$: двоє чоловіків з Дніпропетровщини хотіли переплисти до Молдови на матраці

Так, прикордонники Могилів-Подільського загону вночі зупинили легковий автомобіль, в салоні якого, окрім водія, перебували двоє чоловіків призовного віку. Порушники намагалися незаконно покинути територію України.

Росія змінила тактику ракетних обстрілів через побоювання прибуття F-16: аналіз британської розвідки

Військові дії на території України продовжують бути центром уваги міжнародної спільноти. Останніми тижнями росія змінила свою тактику ракетних обстрілів, зокрема, через побоювання прибуття винищувачів F-16. Так, згідно з даними Міністерства оборони Великобританії, рф почала активніше завдавати удари по українських авіабазах.

Зміна тактики російських обстрілів

У період з 12 по 18 червня 2024 року російська дальня авіація змінила фокус своїх ударів крилатими ракетами, спрямовуючи їх на авіабази в Україні. Це, ймовірно, пов'язано з успіхами української протиповітряної оборони, а також з занепокоєнням росії з приводу майбутнього застосування винищувачів F-16.

Крім того, протягом червня 2024 року російська армія продовжували чинити тиск на лінію фронту в Україні за допомогою тактичної авіації. Одночасно дрони-камікадзе продовжували завдавати ударів по інфраструктурі та військовим об'єктам, розташованим глибше в тилу України.

Успішні атаки на російські комплекси

Британська розвідка також повідомила, що серія скоординованих українських атак на об'єкти в Криму призвела до знищення критично важливих елементів російських ракетних комплексів С-300 та С-400. Ці успіхи свідчать про спроби України зруйнувати російську протиповітряну оборону в регіоні.

Попри здатність росії швидко замінювати втрачені системи, тривале виснаження може змусити її залучати обладнання з інших районів. У випадку бажання зберегти щільність прикриття ППО, рф може бути змушена прийняти скорочення боєздатності, що підвищує ризики для її сил у Криму.

Вплив на авіабазування

Подальші успішні атаки України на російські аеродроми, такі як Моздок, Актюбінськ та Морозовськ, ймовірно, змусили росію продовжувати політику розосередження авіабазування далі від лінії фронту. Це призводить до збільшення часу вильоту та підвищення виснаження літаків і екіпажів.

Британська розвідка також зазначає, що збільшення часу вильоту та виснаження авіаційних ресурсів може бути пов'язане з випадковою втратою винищувача-бомбардувальника Су-34 у Північній Осетії на півдні росії 12 червня 2024 року. Цей інцидент свідчить про можливі проблеми в логістиці та управлінні авіаційними операціями з боку рф.

Джерело: 5692.com.ua

Кому потрібно сплатити “податок на розкіш” у 2024: роз’яснення для власників авто та нерухомості

В Україні є так званий "податок на розкіш" – оподаткування нерухомості із "зайвими" метрами та транспортних засобів, що входять до переліку "елітних". Власникам такого майна податкова має до 1 липня надіслати квитанції, які слід оплатити протягом 60 днів.

Яке саме майно підлягає оподаткуванню та скільки за нього потрібно заплатити у 2024 році.

Податок на нерухомість

Ставка податку на нерухоме майно розраховується у відсотках від мінімальної заробітної плати, що встановлена станом на 1 січня звітного року. При цьому ця величина не може перевищувати 1,5% за 1 кв. м.

У цьому році потрібно сплатити податок за звітний 2023 рік, тому враховується мінімальна зарплата станом на 1 січня 2023 року – 6700 грн. За підрахунками, максимальна ставка податку за 1 кв. м житла не може перевищувати 100,5 грн.

Розмір ставки податку залежить від регіону, де розташована нерухомість, та визначається за рішенням сільської, селищної або міської ради. Дізнатися розмір можна на сайті ДПС.

Оподатковується нерухомість, що відповідає таким критеріям:

  • квартири площею понад 60 кв. м;
  • будинки площею понад 120 кв. м;
  • різні типи житлової нерухомості (в тому числі їх частки) площею від 180 кв. м.

Податок потрібно сплатити лише за "зайві" метри. Приміром, власник квартири площею 70 кв. м має заплатити лише за 10 кв. м, які перевищують "норму".

Громадянам, у власності яких є нерухомість загальною площею понад 300 кв. м (для квартири) та/або 500 квю м (для будинку), доведеться додатково сплатити ще 25 тисяч грн на рік за кожен такий об'єкт житлової нерухомості.

Щоб розрахувати суму податку на нерухоме майно, можна скористатися спеціальним онлайн-калькулятором.

Кого звільнено від сплати податку за "зайві" метри

Звільняються від "податку на розкіш" власники нерухомості, яка розташована у зонах ведення бойових дій або на тимчасово окупованій території. Крім того, не потрібно сплачувати податок, якщо житло зруйноване або сильно пошкоджене через військові дії.

Не потрібно платити цей податок також наступним категоріям громадян:

  • багатодітні сім'ї;
  • одинокі матері, які виховують сиріт або дітей з інвалідністю;
  • учасники АТО.

Податок на авто

У 2024 році "податок на розкіш" мають сплатити власники автомобілів, вартість яких перевищує 375 мінімальних зарплат – 2,663 млн грн. Ставка транспортного податку становить 25 тис. грн за авто. При цьому також враховується вік машини: оподаткуванню не підлягають деякі моделі, старші за 2 роки та за 5 років.

Перелік авто, за які потрібно сплатити податок, налічує 184 моделі, серед яких: Aston Martin, Audi, Bentley, BMW, Cadillac, Jaguar, Land Rover, Lexus, Maserati, Mercedes-Benz, Porsche, Rivian, Tesla. Повний список наведено на сайті Мінекономіки, де також можна розрахувати приблизну ринкову вартість автомобіля.

Кошти зі сплати "податку на розкіш" направляються в місцеві бюджети.

Джерело: 5692.com.ua

Краплі в ніс, протикашльові, сорбенти: ТОП-10 непотрібних ліків, на які українці даремно витрачають гроші

Нерідко пацієнти після прийому в лікаря направляються в аптеку з численним переліком препаратів. Однак далеко не завжди лікарські призначення є доцільними та відповідають принципам доказової медицини. Які непотрібні ліки "полюбляють" призначати українські лікарі, розповів педіатр Дмитро Муштин в Instagram.

Список непотрібних препаратів, на які не варто витрачатися

Краплі в ніс з антибіотиком на зелені соплі

Лікар пояснив, що абсолютно нормальним явищем є густі, жовтуваті або зеленуваті виділення з носу на 5 день хвороби, якщо до цього вони були спочатку рідкими та прозорими. При такому симптому місцеві антибіотики призначати не потрібно.

Краплі в ніс зі сріблом

Такі препарати відносяться до переліку ліків з недоведеною ефективністю.

Ніфуроксазид при кишкових інфекціях

Якщо кишкова інфекція спричинена вірусами, то цей препарат не вплине на перебіг хвороби. Якщо інфекція бактеріальна, то доцільно використання антибіотиків інших груп.

Сорбенти, протиалергічні при гельмінтозах

Схеми лікування та профілактики гельмінтозів не включають препарати цих груп. Крім того, використовувати протигельмні препарати, щоб "проглистувати" дитину, не рекомендовано.

Антибіотики для профілактики ускладнень

Часто лікарі абсолютно не виправдано призначають антибіотики: приміром якщо температура тримається більше 3 днів, щоб "соплі не опустились" тощо.

Валер'янка, магній та подібні "заспокійливі"

Педіатри призначають такі препарати дуже активним дітям, щоб вони стали спокійнішими. Але, за словами Дмитра Муштина, це неправильно.

Протикашльові (Синекод, Рапітус) з відхаркувальними

Не можна одночасно приймати препарати цих двох груп, оскільки це може призвести до застою слизу в дихальних шляхах. Таке лікування лише збільшує ризик бронхоспазму та інфікування дихальних шляхів.

Інгаляції із пульмікортом, будесонідом

Недоцільно призначати ці ліки, якщо у дитини сухий або вологий кашель. Вони потрібні, якщо діагностовано такі хвороби, як бронхіальна астма, круп (ларинготрахеобронхіт), хронічний обструктивний бронхіт що супроводжуються кашлем.

Вітамін D та препарати кальцію

Не потрібні ці ліки для лікування сколіозу, дисплазії кульшових суглобів, при відсутності ядер окостеніння, для того, щоб закрилось тім'ячко.

Укрлів/урсофальк при жовтяниці новонароджених

Ці ліки не мають доказової ефективності, тому їх не слід використовувати при фізіологічній жовтяниці. Також не потрібно в таких випадках пиття водички та глюкози.

Джерело: 5692.com.ua