Середня зарплата чиновника в Україні перевищила 50 тисяч гривень: де платять найбільше

Згідно з даними Міністерства фінансів України, середня заробітна плата працівників державних органів, місцевих держадміністрацій та органів судової влади у травні 2024 року досягла 50,9 тисяч гривень. Це на 32% більше порівняно із січнем того ж року, коли середня зарплата складала 38,6 тисяч гривень. Такі зміни зумовлені не тільки зростанням основної заробітної плати, але й включенням до структури оплати праці різних грошових допомог та матеріальної допомоги до відпусток.

Найвищі зарплати в державних органах

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг займає перше місце за рівнем середньої заробітної плати серед державних органів. У середньому її працівники отримують 89,7 тисяч гривень на місяць.

На другому місці за рівнем зарплат розташувався Антимонопольний комітет, де середня заробітна плата складає 88,3 тисяч гривень.

Працівники Секретаріату Національної тристоронньої соціально-економічної ради отримують в середньому 72,4 тисяч гривень на місяць, що ставить їх на третє місце за рівнем зарплат серед державних органів. Цей секретаріат займається координацією співпраці між урядом, роботодавцями та профспілками.

Впровадження грейдової системи оплати праці

З початку 2024 року в Україні була запроваджена нова система оплати праці на основі грейдової системи класифікації посад. Грейдова система є прогресивним підходом, який забезпечує більшу передбачуваність і прозорість у визначенні розмірів заробітних плат працівників державних органів.

Основні особливості грейдової системи

Грейдова система передбачає класифікацію посад залежно від рівня відповідальності, складності завдань та необхідних компетенцій. Це дозволяє чітко визначити, яка посада до якого рівня (грейду) належить і яку заробітну плату повинна отримувати.

Це також сприяє більшій прозорості у процесі визначення зарплат. Тобто працівники можуть бачити, як їхня зарплата співвідноситься з іншими посадами та які критерії впливають на її розмір.

Грейдова система також допомагає уникнути необґрунтованих розбіжностей у заробітних платах між різними посадами, забезпечуючи справедливість і рівність у оплаті праці.

Джерело: 5692.com.ua

Вистрілив людині в обличчя: запорізькі поліцейські встановили нападника

Вчора пізно ввечері, 25 червня, в Комунарському районі міста між двома місцевими чоловіками сталася сварка. В розпалі конфлікту один з них поцілив у іншого та втік з місця події. Потерпілого госпіталізували з пораненнями.

У Дніпрі до жовтня перекрили вулицю Князя Володимира Великого: деталі

Через ремонт зливової каналізації у Дніпрі перекрили рух вулицею Князя Володимира Великого. Йдеться про ділянку від вулиці Володимира Мономаха до вулиці Європейської. Перекриття триватиме до 1 жовтня.

Кам’янчанка здобула “срібло” на чемпіонаті України з акватлону

Кам’янчанка Крістіна Бєлоусова стала срібною призеркою чемпіонату України з акватлону, який відбувався з 22 по 23 червня у Черкасах. Про це повідомили на порталі "Спорт Кам'янське".

Так, у Черкасах одночасно пройшли декілька спортивних змагань:

  • чемпіонат України з акватлону (юніори, юнаки, кадети),
  • чемпіонат України з акватлону в естафетах-мікст (серед вікових груп),
  • відкритий чемпіонат м. Черкаси з триатлону (акватлону),
  • 5-й етап Всеукраїнських змагань з триатлону (акватлону) “Дитяча ліга”.

Загалом, у змаганнях взяли участь близько 200 учасників і учасниць з восьми областей країни, серед яких і були кам’янчани.

Під час другого дня змагань чемпіонату України з акватлону відбувалися естафети-мікс (чоловік+жінка). У складі юніорської збірної Дніпропетровської області була вихованка камʼянської ДЮСШ №5 Крістіна Бєлоусова. Вона разом з дніпрянином Матвієм Малишем в напруженій боротьбі зайняла друге місце та отримала срібну нагороду.

Джерело: 5692.com.ua

Невихованість і низький рівень інтелекту: 3 звички на пляжі, якими люди виставляють себе в дуже невигідному світлі

Відпочинок на пляжі – це чудовий спосіб розслабитися й оздоровити організм. Але зіпсувати його можуть деякі люди, що відпочивають. Йдеться про людей з повною відсутністю виховання та низьким розумовим рівнем, які вважають, що пляж належить лише їм.

Експерти зазначають, що таких людей одразу видають три звички, інформує Ukr.Media.

Постійні селфі

Науково доведено, що залежні від селфі люди схильні до нарцисизму та слабкого рівня самоконтролю. Вони сконцентровані лише на власні персоні, тому часто заважають іншим. Проте насправді своєю поведінкою вони можуть повеселити оточуючих.

Ігнорування правил безпеки

Нехтування правилам безпеки на воді, тривале перебування під прямим сонячним промінням без головного убору та сонцезахисних засобів тощо – це навіть не невихованість, а легковажність, яка межує з дурістю. Люди, які так себе поводять, наражають на небезпеку себе та спричиняють проблеми іншим – якщо, приміром, їх доведеться рятувати від сонячного удару чи утоплення.

Гучна музика і розмови

Така поведінка є найдратівливішою. Лише люди з низьким рівнем інтелекту не розуміють, що на пляжі неприйнятно слухати гучну музику з колонок, розмовляти на весь голос, ще й використовуючи нецензурні вислови.

Джерело: 5692.com.ua

47 ухилянтів за раз: біля кордону з Молдовою зупинили «кортеж з втікачами»

У селі Обжиле Одеської області зупинили чотири мікроавтобуси з військовозобов’язаними. Встекти за кордон намагалися 47 чоловіків з Київської, Харківської, Дніпропетровської, Рівненської, Миколаївської, Херсонської та Одеської областей.

На Дніпропетровщині двоє правоохоронців вимагали з громадян хабарі під час чергування на блокпосту

Правоохоронці-зловмисники зупиняли автомобілі за порушення правил ПДР, але замість штрафів пропонували заплатити їм від 3 тис. до 20 тис. грн залежно від «виявленого» правопорушення. Хабарі брали або готівкою, або банківським переказом на картку родича одного з правоохоронців.

Їх вживають майже всі: 11 продуктів, прискорюють старіння, викликають зморшки та запалення

Усі доглядові процедури за шкірою, відвідання косметологів та дерматологів будуть зведені нанівець, якщо раціон харчування неправильний. Експерти назвали продукти та напої, які найбільше прискорюють процеси старіння, викликають запалення та зморшки на шкірі. Якщо ви хочете якомога довше зберігати молодість, мати гладеньку і красиву шкіру, варто від них відмовитися, пише УНІАН.

Бекон

Бекон містить нітрати та велику кількість натрію, які сприяють зневодненню дерми та викликають запалення. Тому солоне м'ясо й оброблене м'ясо можна споживати лише кілька разів на місяць.

Солодощі

Через надлишок цукру такі продукти підвищують рівень глюкози в крові. Крім того, їх вживання негативно відображається на виробленні колагену, який відповідає за збереження еластичності та міцності шкіри. Краще споживати солодке у помірній кількості.

Злакові пластівці

Багато хто вважає пластівці здоровою їжею для сніданку, яка надовго забезпечує енергією. Але такі продукти можуть містити більше цукру, ніж тістечка чи пончики. Експерти радять замінити солодкі пластівці на вівсянку.

Газовані напої

Дуже "завантажені" цукром газовані напої, і навіть ті з них, які містять цукрозамінники, не набагато краще. Замість них варто вживати свіжі соки, звичайну воду або несолодкі чаї.

Фастфуд

Фастфуд містить нітрати, багато натрію і велику кількість цукру, що дуже шкодить організму загалом.

Картопля фрі

Під час приготування цієї страви часто використовують трансжири, що погано відображається здоров’ї та негативно впливає на колаген і еластин.

Алкогольні коктейлі

Вживання спиртних напоїв погано впливає не лише на шкіру, а й на весь організм. Проте в помірних кількостях алкоголь допомагає шкірному бар'єру підтримувати вологість.

Молочні продукти

У деяких людей молочні продукти спричиняють шкірні запалення. Якщо ви помітили, що після вживання сиру або морозива з'являються прищі, варто поекспериментувати з виключенням молочних продуктів із раціону, щоб побачити, чи це має значення.

Попкорн

Цей продукт нерідко містить надлишок цукру, солі, деякі хімічні речовини та гідрогенізовані жири, які можуть викликати запалення на шкірі.

Кава

Часте вживання кави сприяє зневодненню шкіри, тому варто обмежити щоденну норму кофеїну.

Червоне м'ясо

Попри те, що м'ясо містить ряд корисних вітамінів, мінералів і білків, його теж варто вживати в помірних кількостях, щоб запобігти запаленням на шкірі. Час від часу краще замінювати його нежирним м’ясом і рослинним білком.

Джерело: 5692.com.ua