На Запоріжжі прокурори СЕП забезпечили стягнення майже 2 млн грн за забруднення атмосферного повітря

У суді прокурори довели, що впродовж десяти місяців суб’єкт господарювання здійснював викиди в повітря низки небезпечних речовин із 215 стаціонарних джерел за відсутності спеціального дозволу. Через це навколишньому природному середовищу завдано шкоди на майже 2 млн грн.

Водіїв в Україні почнуть позбавляти прав після 16 липня: хто ризикує залишитися без водійського посвідчення

З 16 липня 2024 року в Україні почнуть застосовувати механізм притягнення до відповідальності за невиконання вимог нового закону про мобілізацію. Зокрема, водії з числа військовозобов'язаних осіб, які своєчасно не оновили у ТЦК військово-облікові дані, можуть залишитися без водійських посвідчень, повідомляє Today.

Згідно з новими правилами, з 16 липня ТЦК почнуть масово розсилати повістки чоловікам, які не оновили свої дані. За останніми відомими адресами їх проживання будуть надходити вимоги щодо оновлення військово-облікових даних.

Якщо військовозобов'язаний і після отримання вимоги не оновить свої військово-облікові дані, тоді поліціє може примусово доставити такого громадянина до ТЦК. У тих випадках, коли поліція з якихось причин не зможе цього зробити, на порушника правил мобілізації накладуть тимчасові обмеження. Одне з можливих обмежень – позбавлення права керувати транспортним засобом за рішенням суду.

Позбутися цього обмеження водіям швидко не вдасться, адже навіть після оновлення військово-облікових даних рішення про повернення прав ухвалюється судом. Для цього начальник ТЦК спочатку має написати відповідну заяву до суду, тож цей процес навряд чи буде швидким.

Водночас, згідно з новим законом, не зможуть вилучити посвідчення водія у громадян в таких випадках:

  • якщо така заборона позбавить їх основного законного джерела коштів для існування;
  • якщо порушник є особою з інвалідністю або на його утриманні перебувають інваліди І, ІІ або діти з інвалідністю.

Джерело: 5692.com.ua

У Києві затримали екс-заступника керівника Офісу Президента Кирила Тимошенка

У четвер, 27 червня, у Києві затримали колишнього заступника керівника Офісу Президента Кирила Тимошенка. Затримання сталося біля ресторану «Ішак» на Кловському узвозі.

Про це повідомляє судово-юридична газета.

Тимошенка, який був куратором проєкту «Велике будівництво», затримало НАБУ.

«… сьогодні в Києві біля ресторану «Ішак» на Кловському узвозі НАБУ затримало Кирила Тимошенка, колишнього заступника керівника Офісу Президента та куратора проєкту «Велике будівництво», — повідомив журналіст “УП” Глагола.

За його словами, обставини затримання поки що невідомі, але це може бути пов’язано з розслідуванням корупційних схем у рамках реалізації масштабних інфраструктурних проєктів.

За даними журналіста «Української правди», Кирило Тимошенко перебуває в автівці, навколо якої працюють детективи НАБУ.

Нагадаємо, раніше Тимошенко потрапив у скандал із позашляховиком про нецільове використання одного з 50 автомобілів Chevrolet Tahoe, який американська компанія General Motors надала Україні для евакуації людей із зони бойових дій і для гуманітарних місій.

За позовом прокурора в комунальну власність повернуто земельну ділянку, розташовану на березі річки Дніпро

Під час судового розгляду колишній орендар землі добровільно повернув її територіальній громаді, у зв’язку з цим ухвалою суду провадження у справі обґрунтовано закрито.

Не “ведіться” на хитрощі продавців: які продукти краще не купувати в супермаркеті

У супермаркетах можна знайти будь-що, чого забажає душа. Від асортименту продуктів очі розбігаються, а особливо привабливими та апетитними можуть видаватися товари з відділу кулінарії.

Проте не варто "вестися" на апетитний вигляд і обіцянки на етикетці. Експерти попереджають, що деякі продукти з вітрини можуть виявитися далекими від свіжості, пише Pixelinform.

Курка гриль

Цей продукт варто оминати стороною, і ось чому. Недобросовісні продавці часто приховують реальний стан м’яса, що вдається їм за допомогою використання маринадів, великої кількості спецій та процесу приготування. До того ж стан грилю, в якому готують курку, часто бажає кращого.

Готовий шашлик

Під виглядом готового шашлику також нерідко намагаються збути м’ясо "не першої свіжості". Маринад та пікантні приправи добре маскують запах несвіжого продукту.

Готові салати

Купуючи такі страви, ми не можемо бути впевненими в тому, що всі використані для їх приготування інгредієнти були свіжими. Крім того, салати часто заправляють великою кількістю неякісного майонезу, після вживання якого можуть спостерігатись проблеми з ШКТ.

Сирні та ковбасні нарізки

Зазвичай на нарізку відправляють ті сири та ковбаси, термін придатності яких спливає. А пакування в плівку тільки пришвидшує їх псування.

Джерело: 5692.com.ua

Вирощував коноплі та виготовляв із них марихуану на продаж: запоріжанина засуджено до 9 років за ґратами з конфіскацією майна

Судом встановлено, що 51-річний чоловік із власноруч вирощеного врожаю рослин конопель виготовляв марихуану, яку зберігав за місцем проживання та на території орендованих дачних ділянок. Далі планував реалізувати наркотик на території Запоріжжя та області.

Їзда на авто без страховки: який штраф у 2024 році за нехтування правилом

В Україні заборонено їздити на автомобілі без автоцивілки. Ті водії, які нехтують цим правилом з метою заощадження коштів, ризикують отримати штраф. Який розмір штрафу в 2024 році за їзду без страховки.

Для чого потрібна страховка

Автоцивілка обов’язково оформлюється для будь-якого транспорту, який підлягає обов’язковій державній реєстрації. Це правило регулюється Законом України "Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів".

Автоцивілка передбачає компенсацію збитків учасникам дорожнього руху, які постраждали внаслідок дорожньо-транспортної пригоди. Компенсація виплачується у таких випадках:

  • у разі заподіяння шкоди здоров’ю або смерті потерпілого;
  • у разі заподіяння шкоди майну третіх осіб.

При цьому важливо розуміти, що страховка не покриває збитки, які можуть заподіяти вашому автомобілі. Такі збитки покриваються окремим полісом КАСКО.

Яка вартість поліса автоцивілки

Вартість поліса залежить від таких факторів:

  • об’єму двигуна авто (що більше — то дорожче);
  • місце реєстрації автомобіля (у великих містах дорожче через вищу ймовірність потрапити в аварію);
  • реєстрації на фізичну чи юридичну особу;
  • водійській стаж;
  • наявність пільг;
  • термін дії договору.

Під час оформлення автоцивілки варто звернути увагу на розмір франшизи – суму, яку потрібно буде самому віддати потерпілому.

Який штраф за їзду без страховки в 2024 в Україні

Відсутність у водія поліса автоцивілки вважається адміністративним правопорушенням, за яке передбачено штраф.

У поточному році розмір штрафу становить 425 грн. Якщо порушник не сплатить штраф протягом 15 днів, сума збільшується вдвічі – до 850 грн.

Джерело: 5692.com.ua

Внаслідок ворожих ударів по Нікополю поранено 18-річну дівчину: поліцейські задокументували черговий злочин рф

Пообіді ворожий дрон завдав чергового удару по одному з районів міста ― постраждала місцева мешканка. Їй надано необхідну допомогу ― лікуватиметься амбулаторно.

За позбавлення волі працівника автозаправки у Кам’янському районі поліцейські затримали 31-річного зловмисника

Підозрюваний вирішив, що 29-річний працівник заправки винен йому гроші. Нібито у минулому році на одній із АЗС Кам’янського району він заправив автомобіль не тим пальним, яке замовлялося.

Організовували пропагандистські політичні заходи на ТОТ та відбирали у місцевого населення майно: у Запорізькій області повідомлено про підозру чотирьом громадянам

За даними слідства, 37-річний чоловік, перебуваючи на окупованій території Запорізької області, погодився на пропозицію ворога та був призначений на посаду «атамана» у так звану «Приазовскую станицу казачьей дружины по охране общественного порядка».