Медики пророчать світу нову хвилю пандемії: що відомо про новий штам коронавірусу в Україні

Новий штам коронавірусу Omicron XBB.1.5 уже було виявлено в 29 країнах світу. Таке швидке розповсюдження хвороби, на думку лікарів, може стати причиною початку нової хвилі пандемії.
І хоч в Україні цього штаму поки не виявлено й ситуація захворюваності на коронавірус контрольована, медики закликають українців вакцинуватися, аби убезпечити себе від можливих ускладнень у разі хвороби.

Центр громадського здоров'я на постійній основі здійснює молекулярний епідеміологічний нагляд за SARS-CoV2 і з початку такого нагляду вже було зроблено 928 секвенувань, – кажуть у Міністерстві охорони здоров'я України.

Лікарі наголошують, що, як і раніше, єдиним дієвим методом уберегти себе від ускладнень і важкого перебігу захворювання є саме вакцинація.
Що відомо про Omicron XBB.1.5
Новий штам коронавірусу Omicron ХВВ.1.5 був уперше виявлений у Сполучених Штатах Америки у жовтні 2022 року.
На сьогодні, за оцінкою Центра по контролю й профілактиці захворювань, новий підтип встиг зайняти 2-ге місце, поступившись лише оригінальному Omicron, у кількості інфікованих. 40% усіх підтверджених випадків захворювання на коронавірус припадають саме XBB.1.5.
Проте науковці ще не можуть з точністю сказати наскільки небезпечним є новий штам, порівняно з іншими. Наразі продовжуються лабораторні й епідеміологічні дослідження, аби зрозуміти наскільки агресивним є нове захворювання.
Читайте також: Залицяльники не дають їм проходу: 5 жіночих імен, які змушують серце чоловіків битися сильніше
Може стати причиною фінансових невдач і викликати затяжну депресію: учені назвали поширену звичку, з якою варто боротись
Чи отримуватимуть військовозобов'язані українці повістки через "Дію": у Мінцифрі дали відповідь
Джерело: 5692.com.ua