6 нововведень 2023-го року для водіїв: що чекає власників автомобілів у новому році, крім обов’язкового техогляду

У новому 2023-му році влада підготувала водіям в Україні ряд доволі значних змін. Відомо, що українців, можливо, чекає обов'язковий техогляд, проте очікується ще декілька нововведень, які торкнуться, без перебільшення, кожного власника автотранспортного засобу та кожного водія.
Розмитнення автомобілів
У новому році українці зможуть розмитнювати автомобілі прямо в застосунку "Дія". Як зазначив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, якщо Верховна Рада підтримає цей законопроєкт, то на процедуру розмитнення буде витрачатися не більше 10 хвилин. А громадянам не потрібно буде годинами проходити весь бюрократичний процес.
"Фантомні" патрулі
З нового 2023-го року на вулицях населених пунктів України з'являться "фантомні" патрулі, ціллю яких буде приховане вимірювання швидкості машин. Якщо вони зафіксують значне перевищення швидкості зустрічного чи попутного автомобіля, власник транспортного засобу отримає штраф або ж може залишитись узагалі без прав.
Нові штрафи за перевищення швидкості
У Верховній Раді зараз зареєстрованого законопроект №6214, який передбачає ряд змін щодо покарання водіїв, які перевищили швидкість у межах населених пунктів. Якщо його приймуть водіїв чекають нововведення:

за перевищення швидкості більш ніж на 50 км/год водії матимуть сплатити штраф, а також їх позбавлять прав на термін від 3 до 6 місяців;
якщо ж перевищення допустимої швидкості буде більш ніж на 70 км/год, права заберуть на термін від 6 місяців до 1 року.

Збільшені терміни оплати штрафів
У Верховній Раді також зареєстровано законопроєкт, прийняття якого дозволить збільшити терміни оплати штрафів, зафіксованих камерами автофіксації, з 10 до 15 днів. Тобто в українців буде більше часу, аби оплати штраф й не отримати додаткових проблем.
Зростуть ціни на права
Ще один законопроєкт, який може чекати на українців у новому році, передбачає підвищення вартості всіх адміністративних послуг, які громадяни отримують у сервісних центрах МВС. Якщо закон все ж буде ухвалено, то, аби отримати права, доведеться заплатити суму в 30 разів більшу, ніж зараз, а вартість реєстрації авто зросте в 4 рази. Крім того, алгоритм отримання прав теж стане іншим: спочатку громадяни матимуть пройти теоретичний курс і здати іспит, а тільки тоді вони будуть допущені до практичного курсу з водіння.
Ціни на пальне
У Національному банку України прогнозують збільшення вартості пального в новому році на 20%. Проте з таким варіантом розвитку подій згодні не всі. Голова компанії "WOG", наприклад, вважає, що точні прогнози зараз давати доволі складно, адже ціни на пальне можуть як зрости, так і знизитись.
Читайте також: Які свята в січні 2023 року: що відзначатимемо на початку року
Пиво й розсіл їм точно не конкуренти: найкращі способи поліпшити самопочуття й позбутись похмілля
Виплати від 900 до 6500 гривень на місяць: кому, крім ВПО і вразливих категорій, передбачена фінансова допомога
Джерело: 5692.com.ua