Банки посилили моніторинг і блокують рахунки українців: які суми вважаються підозрілими

Нещодавно Нацбанк України ухвалив рішення про необхідність посилення вимог до фінансового моніторингу. Про це йдеться у постанові НБУ №110, норми якої вже набули чинності.
Тепер банки пильніше стежитимуть за фінансовими операціями українців та реагуватимуть на випадки перевищення максимальних сум, пишуть Новини.LIVE.
Відповідно до вимог Нацбанку, перелік підозрілих фінансових операцій розширений. Банки вважатимуть підозрілим перевищення максимальної суми фінансової операції, яка була заявлена клієнтам, у два рази. Проте ця вимога не стосується клієнтів-фізосіб, які здійснюють звичайні фінансові операції, обсяг яких має раціональне обґрунтування.
Після фіксування підозрілої операції фінустанови мають протягом 10 днів проаналізувати відповідне перевищення з боку клієнта. У разі, якщо підозри підтвердяться, рахунок буде заблокуваний.
Яка сума вважається підозрілою
Експерти пояснили, що під час внесення інформації в банку клієнт зазначає максимальну щомісячну суму операцій. Це відбувається у таких випадках:

при початковому відкритті банківського рахунку;
при верифікації (власник рахунку має з'являтися у банк та підтверджувати вихідні дані 1-2 рази на рік).

Наприклад, якщо при зарплатні 30 тис. грн людина вказала максимальну суму 40-45 тис. грн. При плануванні великої покупки потрібно зазначити максимальну суму, пропорційну відповідній сумі.
Багато фінансистів вважають вимоги щодо підозрілих операцій позитивними змінами, адже тепер є чіткі норми від НБУ. Адже раніше єдиних вимог не було, і вони не завжди озвучувалися клієнтам. Тому якісь фінустанови брали клієнтів "на олівець" із перевищенням на 50%, а якісь — на 80-100%. Тепер фінансовий моніторинг спростився та став більш зрозумілим.
Джерело: 5692.com.ua