Білоруси в Україні влаштували протести на кордоні: як проходять акції

На кордоні України з Білоруссю проходять акції протесту проти білоруського режиму. Акції нечисленні, їх влаштували на пунктах пропуску "Нові Яриловичі" та "Доманове".

Про це в коментарі РБК-Україна розповів спікер Державної прикордонної служби Андрій Демченко.

"Біля двох пунктів пропуску на кордоні з Білоруссю знаходяться незначні групи людей – на пункті пропуску "Нові Яриловичі" близько 40 осіб і "Доманове" близько 10 осіб. Вони висловлюють протест проти білоруського режиму, поводяться вони мирно, ніяких провокацій не здійснюють і рух транспорту не блокують", – зазначив Демченко.

View this post on Instagram

A post shared by Радые Свабода / Білорусь @radiosvaboda)

За його словами, по різних каналах поширювалися заклики до громадян Білорусі в Україні виходити на підтримку своєї країни, в тому числі з можливим перекриттям доріг.

"Нами було організовано співпрацю зі співробітниками поліції. На даний момент учасники акції не створюють перешкод для руху, поводяться вони мирно", – додав Демченко.

Він також висловив сподівання, що вони не намагатимуться перекрити рух, оскільки в такому випадку співробітники поліції можуть притягнути їх до відповідальності.

Зазначимо, акції організував білоруський рух "Народне антикризове управління", який координує опозиціонер Павло Латушко.

Учасники акції вимагають від Євросоюзу прискорити введення потужних і масштабних санкцій проти режиму Олександра Лукашенка. А від нелегітимного президента – повернути білорусам можливість наземного виїзду з країни, звільнити політв'язнів і провести нові чесні вибори.

Нагадаємо, раніше лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська закликала США розширити санкції проти Білорусі, зокрема, проти пособників Олександра Лукашенка.

Відзначимо, РБК-Україна писало, як в кінці травня в ряді міст Європи пройшли акції солідарності з Білоруссю.