Біжімо від наслідків карантинних обмежень!

У Кам’янському стало доброю традицією проведення легкоатлетичних пробігів та кросів, за підтримки та участі міського голови Андрія Білоусова. На жаль, у зв’язку із карантинними обмеженнями, багато спортсменів та й пересічних містян не мали можливості займатися спортом.

Нинішнє поступове послаблення карантинних обмежень надає можливість займатися спортом не лише вдома, але й у скверах, лісопарках, парках, майданчиках, прибережних зонах, всюди, де немає скупчення людей. Управління молоді та спорту міської ради та комунальний заклад «Міський центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» закликає кам’янчан активніше долучатися до занять спортом, зокрема бігом, та надає відповідні рекомендації.

Вочевидь, кожна людина, яка має бажання, може займатися оздоровчим бігом. Завдяки природності і простоті рухів, можливостям проводити тренування практично в будь-яких умовах і в процесі занять домагатися значного розширення функціональних можливостей, біг в останні роки став масовим захопленням у багатьох країнах світу. Щоб не травмувати м’язи, не нанести шкоди своєму організму, краще розпочати свої тренування з оздоровчої ходьби, щоб надалі замінити її на біг.

Рекомендується бігом займатися систематично, оптимально чергуючи фізичні навантаження і відпочинок. Дуже важливо правильно дозувати фізичне навантаження з урахуванням віку, статі, стану здоров’я, індивідуальних особливостей. Оптимально використовувати природні фактори-сонце, повітря, воду. Варто починати з правильного дихання: дихати вільно, глибоко, вдих і видих робити через ніс. При правильному диханні покращується обмін речовин і кровообіг в організмі. Займатися оздоровчим бігом можна вранці натщесерце або ввечері.

Фахівці стверджують: біг сприяє нейтралізації трьох основних факторів ризику виникнення серцево-судинних захворювань: підвищеного вмісту холестерину в крові, гіпертонії та надмірної ваги. Вчені вважають, що регулярні заняття бігом сповільнюють процес старіння на 1-20 років. За допомогою бігу психологічний стрес «вибивається» фізичним, відбувається емоційна розрядка, яка так потрібна людям у наш час. 

Доведено, що біг підсилює імунітет, попереджає розвиток атеросклерозу й пухлинних захворювань. Заняття повільним бігом потрібно будувати розумно, тривалість занять необхідно нарощувати поступово, стежити щоб під час і після пробіжки було гарне самопочуття, хотілося б ще бігти, а після бігу важливо цілком відновитися. Ні в якому разі не слід займатися через силу. Біг має бути задоволенням, а не тяжкою працею.

Отже, стежте за пульсом, бігайте і не хворійте!