Блінкен в Україні: підсумки візиту

Сьогодні, 19 січня, до України, з метою підтвердження підтримки з боку США, прибув державний секретар Штатів Ентоні Блінкен. Він провів зустріч з президентом Володимиром Зеленським та головою Міністерства закордонних справ Дмитром Кулебою.

Подробиці візиту Блінкена до України – в матеріалі РБК-Україна.

Про що Блінкен говорив з Зеленським: державний секретар запевнив президента у тому, що НАТО посилить свою присутність у прифронтових країнах-союзниках у разі повномасштабного вторгнення до України з боку Росії; Штати надаватимуть нашій країні ще більше оборонної допомоги. обговорили міжнародну безпеку та економічну допомогу Україні;

"Якщо Росія обере шлях подальшої агресії проти України, США разом з союзниками і партнерами завдадуть непоправної шкоди економіці Росії", – заявив під час зустрічі Блінкен.

Про що Блінкен говорив з Кулебою: Блінкен висловив сподівання, що Росія дотримуватиметься дипломатичного вирішення конфлікту, оскільки вторгнення Росії до України може відбутися в дуже короткі терміни; Державний секретар підтвердив позицію США, щодо розв'язання питання нарощування військової присутності Російської Федерації біля кордонів України мирним шляхом; Кулеба відзначив, що найбільше досягнення агресії Російської Федерації – це сіяння паніки і зневіри серед українців; Кулеба зауважив, що по планах Російської Федерації – України як держави вже не повинно було існувати. Водночас сьогодні наша країна має сильні армію, дипломатію та міжнародних союзників; за словами державного секретаря США – Штати запропонували Росії два шляхи – дипломатія, або ж конфлікти, який матиме наслідки для агресора. Водночас Америка обрала дипломатичний шлях;

"Я не можу прочитати думки президента РФ Володимира Путіна. Але я повинен сказати, що ми повинні продовжувати те, що ми робимо… Росія намагається свій вплив накласти на сусідів", – заявив Блінкен.

Блінкен відзначив, що вимоги Росії по так званим "гарантіям безпеки" поки не ясні; за словами голови МЗС України, війна з Росією завершиться тоді, коли агресор покине територію Донбасу та Криму. Що далі:

Вже завтра державний секретар вирушить до Берліну, аби порушити питання дипломатичної взаємодії з Росією та спільних зусиль щодо стримування її агресії проти України.

Після цього, вже 21 січня в Женеві – Блінкен проведе зустріч з головою Міністерства закордонних справ Російської Федерації Сергієм Лавровим.

"Я також зустрінуся з міністром закордонних справ Росії Лавровим у Женеві в п'ятницю. Мета зустрічі включатиме те, що я обговорив з Зеленським та Кулебою сьогодні", – відзначив державний секретар США.

Блінкен обіцяє провести консультації з українськими партнерами після переговорів з Лавровим.