Чи можна відмовитися від українського громадянства, перебуваючи за кордоном: роз’яснення від юристів

Українські чоловіки, які мають подвійне громадянство, тепер не зможуть відмовитися від українського паспорта з-за кордону. Щоб це зробити офіційно, їм потрібно буде повернутися в Україну. Про це розповіли на порталі "Голос Америки", посилаючись на відповіді юристів.

Нові правила для чоловіків

Згідно з останніми змінами у законодавстві, українські чоловіки з подвійним громадянством не можуть відмовитися від українського громадянства, перебуваючи за межами країни. Для цього необхідно особисто прибути в Україну.

Юристи наголошують, що цей процес є обов’язковим і включає кілька етапів:

  • 1. Зняття з місця реєстрації в Україні: громадянин повинен особисто знятися з реєстрації за місцем проживання в Україні.
  • 2. Врегулювання військового обліку: військовозобов’язаний громадянин має врегулювати питання щодо військового обліку, зокрема, отримати дозвіл на постійне проживання за кордоном.

Винятки для жінок

Для жінок з подвійним громадянством обмежень у відмові від українського громадянства за кордоном немає. Вони можуть скористатися послугами довірених осіб або консульських установ для здійснення процедури відмови. Це значно полегшує процес для жінок, оскільки їм не потрібно особисто повертатися в Україну.

Паспорт США та його значення

Незважаючи на наявність паспорта США, українські чоловіки, які є військовозобов’язаними, не можуть розраховувати на підтримку Сполучених Штатів у спробі залишити Україну під час воєнного стану або мобілізації. Це означає, що чоловіки від 18 до 60 років, які мають українське громадянство, підлягають українським законам і військовим обов’язкам, незалежно від наявності іншого громадянства.

До 1 червня діяла схема, за якою громадяни з подвійним американсько-українським громадянством могли в’їхати в Україну, знятися з реєстрації та виїхати, зареєструвавши місце проживання в іншій країні. Однак, з 1 червня ця можливість була скасована.

Речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко пояснив, що громадяни України, які мають паспорти інших країн, все одно розглядаються насамперед як українські громадяни. Вони мають виконувати національні права та обов’язки, включаючи військову службу.

Також Демченко зазначив, що військовозобов’язані чоловіки з посвідкою на проживання в інших країнах не можуть перетнути кордон для виїзду з України. Вони виключені з переліку осіб, які підлягають зняттю з військового обліку.

Джерело: 5692.com.ua