Чи можна заварювати одну й ту саму порцію чаю двічі чи більше: фахівці здивували відповіддю

Про користь для здоров'я та відмінні смакові властивості зеленого чаю відомо всім. Проте не всі враховують деякі важливі нюанси при його заварюванні, що мають велике значення для отримання від напою максимальної користі. А саме, варто знати, скільки разів можна використовувати одну й ту саму порцію чайного листя.
Фахівці зазначають, що кількість можливого заварювання однієї й тієї самої порції чаю залежить від кількох факторів.
Вид чаю
Загалом вважається, що чим якісніший чай, тим більше разів його можна заварювати. Для прикладу, суцільнолистовий зелений або білий чай можна використовувати до 3-4 разів, а сорти улун або пуер – до 5-7 разів.
При цьому варто розуміти, що при кожному наступному заварюванні буде змінюватись аромат і смак напою, адже він втрачатиме насиченість та корисні властивості. Тому важливо враховувати власні вподобання та відчуття.
Спосіб заварювання
Заварюючи чай у великому чайнику або кухлі, краще використовувати його не більше двох разів. Це пояснюється тим, що у такому разі чайне листя довше перебуває в контакті з гарячою водою і швидко виділяє свої компоненти.
Якщо заварювати чай у невеликій ємності, чайне листя перебуватиме в контакті з невеликою кількістю води та протягом короткого часу. Тому допустимо використовувати одну й ту саму порцію чайного листя до 10 разів.
Смакові вподобання
Якщо орієнтуватись на смакові переваги, кількість заварювань порції чаю є дуже індивідуальною величиною. Деяким людям подобається вживати тільки перше або друге заварювання, адже тоді напій максимально насичений та ароматний. Інші цінують відтінки смаку та ароматичні нотки, які з'являються тільки при наступних заварюваннях.
Гігієнічні міркування
Це дуже важливий момент, який потрібно враховувати при повторному використанні чайного листя. Зберігання вже завареного чайного листя при кімнатній температурі або в холодильнику сприяє розмноженню в напої бактерій і грибків, адже тоді створюється сприятливе для них живильне середовище.
Тому вже заварений чай рекомендується використовувати протягом кількох годин після заварювання, щоб вживання напою було корисним та безпечним.
Джерело: 5692.com.ua