Чи правда, що нервові клітини не відновлюються: лікарі розповіли, як стрес впливає на здоров’я

Серед лікарів і науковців дискусія про те, чи відновлюються нервові клітини, триває довгі роки. Одні запевняють, що це неможливо, тому нервувати дуже шкідливо. Інші кажуть, що людський організм здатний і на таке. Який вплив стресу на організм, як працює мозок в напружених умовах та на що здатні нервові клітини, розповіли Vikna.

Чи відновлюються нервові клітини

За допомогою нервових клітин (нейронів) відбувається передача сенсорної інформації — зору, звуку, запаху, смаку, дотику і больових відчуттів. Нейрони отримують один від одного слабкі електричні заряди, передаючи сигнали між тілом та мозком сигнали.

Досі не відомо до кінця, чи здатна нервова система повністю відновлюватися.

Нервова система вразлива. Її можна пошкодити, а заживає вона з великими труднощами, якщо взагалі заживає. Це впливає на здатність мозку взаємодіяти з вашими м’язами та органами чуття, – кажуть фахівці.

Через травмування нервової системи людина можу відчувати слабкість, поколювання, оніміння кінцівок.

Нервова система складається з двох відділів:

  • центральна – спинний та головний мозок;
  • периферична – з’єднання нервової системи з внутрішніми органами.

За словами лікарів, зазвичай не відновлюються після пошкодження клітини центральної нервової системи. Але цій частині нервової системи характерний такий механізм, як пластичність – здатність реорганізуватися у відповідь на травму.

Тобто після пошкодження одні ділянки мозку можуть брати на себе роботу за пошкоджені. Приміром, у разі травми спинного мозку пацієнти можуть частково відновитися під час реабілітації, в залежності від масштабів пошкодження.

Що стосується периферичної нервової системи, то в ній пошкоджені нерви можуть відростати зі швидкістю близько 2.5 см на місяць.

Не всі стресові ситуації спричиняють пошкодження нервів. Деякі з них руйнують нейрони, інші – включають механізм нейропластичності. Безповоротна втрата нервових клітин проявляється такими симптомами, як погіршення пам’яті, концентрації, реакції на певні ситуації.

Якщо стресові ситуації короткотривалі, нейронні зв'язки можуть відновитися доволі швидко. Якщо ж стрес хронічний, нейронні ланцюжки руйнують назавжди.

Джерело: 5692.com.ua