Чи варто купувати квартиру в іпотеку: фінансист пояснила, які ризики та переваги “єОселі”

Для багатьох українців єдиним шансом придбання власної квартири є іпотека.
Проте у суспільстві міцно засіли упередження щодо того, що такий варіант придбання нерухомості є дуже ризикованим та сповненим підводних каменів. Тому нерідко цей варіант відкидають, навіть не дізнавшись деталі.
Про те, чи варто оформлювати іпотеку, розповіла фінансовий радник Наталія Рудевіч в Instagram, пише РБК-Україна.
За словами експертки, з 1 серпня список осіб, які можуть цим скористатись державною програмою "єОселя" і взяти іпотеку під 7% річних у гривні, розширився.

"Придбати квартиру в кредит може бути вигідніше, ніж за готівку", – зазначила Рудевіч.

Чому іпотека є вигідною
Фінансистка назвала три фактори, які свідчать про переваги іпотеки перед внесенням всієї суми вартості нерухомості одразу.

"За час, що ви сплачуєте за нерухомість – 10-20 років, ціна на нерухомість зростає. Тому 10 тисяч гривень сьогодні – це не те саме, що 10 тисяч через 5-7 років. Для вас це будуть зовсім інші гроші, бо інфляція зробить свою справу", – сказала вона.

Але при цьому слід уважніше читати умови договору: в ньому не повинна бути плаваюча ставка. У такому разі є ризик потрапити в пастку через девальвацію гривні.
Крім того, для погашення кредиту можна здавати квартиру в оренду, не чекаючи закінчення строку іпотеки. Для цього тільки потрібно отримати дозвіл банку.
Також Наталія Рудевіч розповіла, що є можливість значно скоротити суму переплат за кредитом. Але тут також важливо враховувати умови договору.

"Якщо внести на іпотеку додатково 1 річний платіж, ви скоротите строк іпотеки не на 1 рік, а аж на 3. Для цього в договорі має бути умова дострокового погашення", – пояснила експерт.

Умови програми "єОселя"
Після розширення програми пільгового кредиту, крім військовослужбовців, медпрацівників, педагогів і науково-педагогічних працівників, іпотека стала доступна для:

ветеранів війни та члени їх сімей, учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, а також сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України;
ВПО;
інших українців, які не мають житла або у власності яких менше ніж 52,5 кв. м для сім’ї з однієї особи (одинока особа) та додатково 21 кв. м – на кожного наступного члена сім’ї.

Умови кредиту:

пільгова ставка на весь термін – 7%;
максимальний строк кредиту – 20 років;
мінімальний початковий внесок – 20%.

Банки-кредитори програми: Ощадбанк, ПриватБанк, Глобус Банк, Укргазбанк, Sky Bank.
Джерело: 5692.com.ua