Чому дорожчає цукор і чи варто побоюватися дефіциту: експерт пояснив ситуацію на ринку

Експерти вважають, що дефіциту цукру у 2023 році немає, але, незважаючи на це, ціни на нього зростають. Зростання пов'язане зі світовими тенденціями – ціна на цей продукт поступово збільшується в усіх країнах.
У зв'язку з цим, читають експерти, українські виробники змушені будуть орієнтуватися на експорт, а отже, ціна на цукор зростатиме і в Україні.
Іван Стефинишин, директор агропромислового комплексу одного з ринків, розповів, що поточного року в нашій країні посіяли на 35% більше цукрових буряків, ніж у 2022. При цьому обсяг виробленого продукту перевищує споживання. Загалом українці споживають приблизно мільйон тонн цукру на рік, виробництво при цьому склало 1,6 мільйона тонн.
Виробництво значно зросло, дефіциту цукру в Україні не буде, вважає Стефинишин. Однак у світі спостерігається дефіцит цього продукту, отже, ціни на нього зростатимуть.
Зростання цін у світі призведе до подорожчання цукру і в нашій країні, але істотного і різкого зростання не буде. Стефинишин також зазначив, що зростання цін на бензин не має великого значення при формуванні цін на цукор.
Він розповів, що якщо ціни на пальне зростають на 20%, то це не означає, що ціна на цукор зросте на стільки ж, тому що вартість бензину – це лише один із безлічі факторів, що формують ціну на цукор.
Експерт пояснив, що зростання цін на цукор у світі пов'язане з низьким урожаєм тростини в Індії. Через посуху і неврожай влада цієї країни має намір заборонити експорт цукру вже в жовтні цього року.
Іван Стефинишин вважає, що, оскільки в Україні дефіциту цукру не буде, а зростання цін буде незначним, запасатися цим продуктом і закуповувати його у великих кількостях не варто.
Джерело: 5692.com.ua