Чому після їжі хочеться спати: пояснення дієтолога

Їжа – джерело енергії, та чомусь після неї ми часто відчуваємо сонливість. Експерт у галузі харчування Наталія Мазурик в коментарі novosti24.kyiv.ua розкрила три основні причини цього явища.
Чому після прийому їжі хочеться спати
Згідно з поясненням Наталі Мазурик, після прийому їжі збільшується кровопостачання до шлунка та кишечника. Це призводить до зниження рівня кисню в мозку. Ця ситуація й спричиняє сонливість. Однак є  й інші причини, які пояснюють це явище.
Додатковим фактором, який зумовлює відчуття сонливості, є вироблення серотоніну – гормону радості. Він викликає відчуття релаксації та бажання відпочити.
Продукти з вмістом триптофану, такі як яйця, сир, риба, шпинат, соя та м'ясо індички, допомагають виробляти серотонін. Кількість цієї амінокислоти в їжі може залежати від її обробки та приготування.
Крім того, вуглеводи сприяють засвоєнню триптофану, що може посилити бажання відпочити, особливо при споживанні білкової їжі з вуглеводами.
Також прийом їжі призводить до різких коливань рівня цукру в крові, що зменшує активність нейропептиду орексину – регулятора енергетичного балансу та відповідального за відчуття бадьорості. Наталія Мазурик зазначає, що ці різкі зміни цукру, особливо внаслідок вживання вуглеводів, можуть бути шкідливими для здоров'я.
Джерело: 5692.com.ua