Чому в котів пазурі втягуються, а в собак – ні: відповідь біолога

Звук кігтів собаки, що йде по кахельній підлозі, знайомий багатьом. Уявіть тепер кішку на тій самій підлозі – вона рухається безшумно, завдяки вмінню втягувати пазурі. Але чому ж у кішок є кігті, що втягуються, а у собак немає? Це пов'язано з глибокми еволюційними та біологічними відмінностями між цими двома видами.

Еволюційна потреба

Все зводиться до того, як кішки та собаки використовують свої пазурі. За словами біолога-еволюціоніста з Канади Ентоні Рассела, кішки використовують свої пазурі для нападу на здобич. Вони хапають і утримують її передніми пазурами, а задніми розпорюють її черево. Кішкам необхідно тримати кігті гострими, щоб забезпечити собі їжу наступного разу. Якби їхні пазурі були весь час витягнуті, вони б зношувалися, дряпаючи землю, подібно до того, як пилка для нігтів стирає гострі кінчики людського нігтя.

Механізм висувних кігтів

Кішки мають спеціальний механізм, що дозволяє їм втягувати кігті. Коли пазурі не використовуються, вони притискаються до кісток пальців. Це допомагає уникнути зношування кігтів і тримати їх гострими для наступної атаки. Сяомін Ван, палеонтолог з Музею природної історії округу Лос-Анджелес, зазначає, що наявність висувної клешні – життєво важливий пристрій, що дозволяє кішкам справлятися зі здобиччю наодинці.

Відмінності у способах полювання

Кішки – одиночні мисливці, що полюють переважно вночі. Їхня тактика полягає у швидкій і несподіваній атаці. Вони використовують свої гострі пазурі для захоплення і вбивства здобичі. Якщо кішка не може швидко спіймати здобич, вона швидше за все відмовиться від подальшого переслідування. Саме тому їхні кігті повинні бути завжди в ідеальному стані для максимально ефективного нападу.

На відміну від кішок, собаки є соціальними мисливцями і працюють у групах. Вони переслідують здобич на великі відстані, виснажуючи її.

Якщо собаки полюють на лося, то спочатку стежать за ним кілька кілометрів та чекають, поки здобич втомиться, а потім всі разом стрибають на неї, – пояснив Рассел поведінку собак.

Для собак кігті не мають такої критичної ролі у захопленні здобичі, як у кішок. Їхні кігті потрібні для тяги та маневреності під час бігу.

Пазурі собак допомагають їм хапатися за землю і швидко змінювати напрямок, – каже Ван.

Вигяток: гепарди

Більшість кішок не використовують кігті під час бігу, але гепарди є винятком. Вони бігають занадто швидко, щоб не використовувати пазурі для зчеплення з дорогою. Тому кігті менше втягуються і більше схожі на собачі, що дозволяє їм переслідувати здобич на великих швидкостях.

Джерело: 5692.com.ua