Диджиталізація: проблеми і їх розв’язання


Диджиталізація як розв’язання багатьох побутових проблем суспільства, водночас постає новою суспільною проблемою сучасності. Спробою вирішення нових проблем є зустрічі з найбільш просунутим у цих питаннях частиною суспільства – молоддю.

У Кам’янському «Клубі документального кіно про права людини Docudays UA «Прометей» відбувся показ і обговорення фільму режисерів Шоша Шлама і Хілли Медалії «Мережевий торчок» (Ізраїль, США).

У Пекіні для інтернет-залежних вже відкрили реабілітаційний центр. Режисери Шош Шлам і Хілла Медалія знімали протягом трьох місяців трьох китайських підлітків в цьому центрі. З хлоп’ячих розмов глядачі дізнаються, що втеча в нереальний світ пов’язаний з самотністю. Підлітки готові вбити своїх батьків або накласти на себе руки, щоб тільки знайти своє щастя в інтернеті

Один батько навіть додумався найняти кілера, який би вбив Аватара з онлайн-ігри його сина. Коли кілер на відмінно справляється із завданням, хлопець знаходить собі іншого віртуального друга. Він не бачить альтернативи в реальному житті, і батько замість того, щоб проявити свою любов, здає сина в реабілітаційний центр як безнадійно хворого.

Фільм змусив про це замислитися. Все більше людей підсідають на інтернет, онлайн-ігри і віртуальну дружбу у соціальних мережах.

Учні школи №31 разом з класним керівником  і керівницею клубу Наталією Бохан обговорювали складні питання: чим є для нас інтернет: розвагою чи інструментом для роботи? Більшість відповіло, що розвагою. Отже, щоб людина не перетворилася на біологічну приставку до комп’ютера, цю проблему варто тримати під належним суспільним контролем.