Для цьогорічних абітурієнтів створили онлайн-калькулятор розрахунку конкурсного бала: як скористатися

Вступ до закладу вищої освіти – це важливий етап у житті кожного абітурієнта. Щоб зробити процес вступу більш прозорим і зрозумілим, Міністерство освіти і науки України створило онлайн-калькулятор для розрахунку конкурсного бала. Цей інструмент допоможе абітурієнтам і абітурієнткам оцінити свої шанси на вступ до обраного закладу та спеціальності.

Як користуватися онлайн-калькулятором

Онлайн-калькулятор дозволяє швидко та точно розрахувати конкурсний бал, використовуючи результати вступних випробувань (НМТ або ЗНО) та відповідні коефіцієнти для обраної спеціальності. Щоб скористатися інструментом, необхідно виконати кілька простих кроків:

Спеціальності з творчим конкурсом

Якщо абітурієнт планує вступати на спеціальність, де передбачено складання творчого конкурсу, необхідно додатково заповнити поле “Вступне випробування 5” з відповідним коефіцієнтом з додатка 7.

Напрями “Аграрні науки” та “Економіка та управління”

Для вступу на бакалаврат за напрямами “Аграрні науки” або “Економіка та управління” на основі НРК5 і у випадку складання або реєстрації на єдине фахове вступне випробування, слід заповнити поле “Вступне випробування 6” із ваговим коефіцієнтом 1.

Додаткові бали

Абітурієнти також можуть зазначити суму додаткових балів, які можуть вплинути на загальний конкурсний бал. До таких належать:

  • від 0 до 10 балів: за успішне закінчення в рік вступу підготовчих курсів у закладах вищої освіти для вступу на спеціальності, яким надається особлива підтримка.
  • 10 балів: для призерів і переможців чемпіонатів Європи та світу з олімпійських видів спорту, Всесвітньої гімназіади, чемпіонатів України (з олімпійських видів спорту) під час вступу на спеціальності “Середня освіта (Фізична культура)” та “Фізична культура і спорт”.

Коефіцієнти, що впливають на конкурсний бал

Для спеціальностей, яким надається особлива підтримка, вступники можуть зазначити галузевий коефіцієнт (1,02), якщо подають заяви з пріоритетами 1 і 2.

Регіональний коефіцієнт залежить від місця розташування обраного ЗВО:

  • 1,07 – для ЗВО, розташованих у Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській або Чернігівській областях.
  • 1,04 – для ЗВО, розташованих у Дніпропетровській та Полтавській областях, а також Бучанському районі Київської області.

Джерело: 5692.com.ua