До 17 000 гривень: за що українських водіїв штрафуватимуть у разі ухвалення нового закону

В Україні парламент в першому читанні ухвалив законопроєкт №6570-д про створення Військової поліції. Новий орган забезпечуватиме правопорядок, військову дисципліну в Збройних Силах та інших військових формуваннях. Серед обов'язків – попередження та виявлення військових адміністративних правопорушень та накладання адміністративних стягнень.

Ігнорування законних вимог співробітників Військової поліції водіями загрожуватиме штрафом у розмірі 17 000 гривень.

За законом, військові поліцейські зможуть:

  • зупиняти автомобілі;
  • проводити їх поверхневий огляд;
  • перевіряти документи у водіїв.

Крім того, представники органу зможуть обмежувати чи забороняти рух транспорту та пішоходів з метою затримання осіб, підозрюваних у скоєнні злочину, а також за обставин, що загрожують життю та здоров'ю громадян.

Якщо водії армійських транспортних засобів порушують правила дорожнього руху, якщо є ознаки технічної несправності автомобіля, а також у разі використання транспорту не за призначенням або з протиправною метою військові поліцейські мають зупиняти авто.

Також співробітники Військової поліції зможуть затримуватимуть осіб у військовій формі, якщо вони не мають при собі документів, та передавати їх уповноваженим органам.

Водночас, як зазначив голова Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Сергій Йонушас, повноваження військових поліцейських поширюватимуться лише на військовослужбовців ЗСУ та на резервістів, які перебувають на зборах.

Наразі проєкт закону 6570-д готують до другого читання у Верховній Раді.

Джерело: 5692.com.ua