Долар в Україні стрімко дорожчає: з чим пов’язане зростання курсу і чи буде зворотній процес

В Україні продовжується тенденція подорожчання долара. Офіційний курс на 31 травня 2024 року Нацбанк встановив на рівні 40,5001 грн за 1 долар. Основним чинником зростання американської валюти є дуже високий попит. Про це розповів керівник аналітичного напряму мережі "АНТС" Ілля Несходовський у етері "Еспресо".

За словами аналітика, НБУ на початку травня оголосив масштабну валютну лібералізацію, яка очікувано вплинула на валютний ринок. У середині травня були зняті основні обмеження, і для того, щоб здійснювати розрахунки за своїми зовнішніми зобов'язаннями, залишалося лише підготовка певної документації. Наслідком цього стало різке зростання попиту на валюту, яке якраз припало на кінець травня.

"Те, що зараз відбувається – це не в рамках прогнозу, це ситуативний дуже високий попит", – зазначив Несходовський.

Експерт також нагадав, що кілька місяців тому Кабмін відмовив великим компаніям (зокрема, тим, що належать Ахметову, Пінчуку) у запиті щодо необхідності ними купівлі близько 1,5 млрд доларів для того, які були їм необхідні для розрахунку за кредитами та зовнішніми зобов'язаннями. Але зараз, коли діє валютна лібералізація, ці компанії почали активно скуповувати валюту.

Несходовський прогнозує, що протягом цього тижня і можливо ще до кінця наступного тижня буде ще зберігатися підвищений попит. Далі цей ситуативний попит спаде, й долар опуститься до близько 40 грн, каже він.

Економіст не радить громадянам зараз скуповувати валюту, оскільки на різниці між купівлею і продажем валюти, ймовірніше, можна все втратити.

"Зараз є пік, рівень на сьогодні курсу, який буде триматися – 41, 41,20 за долар, це максимум", – додав він.

Джерело: 5692.com.ua