Герой України: скільки громадян отримали найвищу відзнаку за час війни

З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну президент Володимир Зеленський присвоїв близько 300 українцям та українкам найвищу відзнаку – звання «Герой України». Цей ступінь громадяни можуть отримати за «видатний героїчний вчинок або визначне трудове досягнення», а також за «мужність та героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України». Видання «Слово і діло» підрахувало, скільки українців отримали нагороди прижиттєво і посмертно.
Скільки громадян отримали "Героя України"
У лютому 2022 року, відразу псля початку повномасштабного вторгнення, це звання отримали 13 громадян, 7 з них – посмертно.
Найбільше указів про присвоєння «Героя України» було в березні 2022-го: 38 прижиттєвих та 40 – посмертно. Серед них перша жінка Герой України, якій звання дісталося посмертно, – медик Інна Дерусова (загинула в Охтирці).
У квітні цього звання за життя удостоїлись 23 українці та 24 отримали його посмертно.
У травні 2022 року президент Володимир Зеленський присвоїв «Героя України» 9 громадянам (4 посмертно), у червні – 4, у липні – 1, у серпні – 4 (1 посмертно), у вересні – 4 (усім посмертно), у жовтні – 19 (3 посмертно), у листопаді – 3 (1 посмертно), у грудні – 14 (5 посмертно).
У перший місцяць 2023 року ніхто з українців не удостоївся цього звання, а у лютому його отримали 14 осіб (9 посмертно).
У березні «Героя України» отримали 5 осіб за життя та 2 – посмертно. Серед них Олександр Мацієвський, відео із розстрілом і передсмертними словами якого тоді поширили в мережі.
У травні 2023 року Володимир Зеленський нагородив званням 4 українців (1 посмертно), у червні – 5 громадян (1 посмертно). У липні кількість українців, які отримали звання "Героя України" значно зросла – 49 осіб (46 посмертно). За два тижні серпня 2023 року цього звання удостоїлись 2 особи.
Джерело: 5692.com.ua