Готуємося до зими: які продукти сильно подорожчають, а на які ціна впала вдвічі

Радник директора з агропромислового комплексу оптового львівського ринку "Шувар" Іван Стефанишин розповів виданню РБК, що восени цього року в Україні зростуть ціни практично на всі продукти. Стефанишин вважає, що подорожчають навіть хлібобулочні вироби.
Які продукти подорожчають
Експерт розповів, що через брак ресурсу зросте вартість м'яса і птиці.

"Вартість м'яса однозначно зростатиме, ціна на свинину і птицю вже зросла на 10%. Свинина – через брак ресурсу. Україна втратила селекційно-племінну роботу, знищено 16 породних ліній у свинарстві та ВРХ", повідомив Стефанишин.

Також він розповів, що причин для зростання цін на олію не бачить, проблеми з цукром можуть виникати через дефіцит і проблеми з Індією. В Україні зібрано гарний врожай, а зростання цін, найімовірніше, буде зумовлене зростанням експорту і світовими цінами.
Подорожчає і хліб, оскільки борошно піднялося в ціні на 5-7 відсотків. Через брак борошна 1-2 класу вже почалася конкуренція за якісне зерно, що зрештою і призведе до зростання цін на хліб.
Продукти, ціна на які поки що зростати не буде
Цього року в Україні було зібрано чудовий урожай овочів, унаслідок чого ціни тримаються на рівні набагато нижчому за торішній.
Експерт розповів, що якщо торік у вересні кілограм баклажанів коштує майже 60 гривень, то цього року – лише 20 гривень. Також подешевшали морква, цибуля – ціни на них, порівняно з 2022 роком, впали у 2 рази.
Джерело: 5692.com.ua