Коли Німеччина відмовиться від імпорту газу, вугілля і нафти з Росії: відповідь Берліна

Німеччина готова повністю відмовитися від імпорту російської нафти і вугілля до кінця 2022 року. Що стосується газу, то обійтися без нього Берлін поки не готовий.

Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Час для ембарго. Або коли Німеччина перестане купувати газ у Росії".

Зазначимо, на сьогодні Берлін говорить лише про істотне скорочення поставок російського вугілля і нафти. Зокрема, Міністерстві економіки Німеччини у відповідь на запит РБК-Україна відзначили високу ймовірність того, що імпорт нафти припиниться вже до кінця року.

"Очікується, що в результаті змін контракту залежність від російської нафти вже знизиться до 25%, і ці змінені ланцюжки поставок набудуть чинності в найближчі тижні і місяці. Очікується, що до середини року імпорт російської нафти до Німеччини скоротиться вдвічі. До кінця року ми прагнемо стати майже незалежними", – сказали в Мінекономіки ФРН.

Також до кінця року планується відмова від російського вугілля. І вже до початку літа на більшості електростанцій або повністю відмовляться від нього, або значно скоротять використання. А основні промислові споживачі вугілля, а саме сталеливарна промисловість, яка імпортує 11% російського коксу, вже змінюють свої контракти на поставку.

"В результаті змін в контракті залежність від вугілля знизиться з 50% до приблизно 25% в найближчі кілька тижнів. Це відбуватиметься крок за кроком з квітня, і триватиме", – повідомили виданню в німецькому Мінекономіки.

Але що стосується газу, то відмовитися від нього Німеччина не готова. Торік на російський газ припадало близько 55% імпорту, наприкінці I кварталу 2022 року частка впала до 40%. Але це сталося через скорочення російських поставок.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що деякі країни ЄС виступають категорично проти введення ембарго на імпорт російської нафти.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.