Легше не буде, треба готуватись вже зараз: що слід зробити кожному напередодні складної зими з відключеннями світла

Майбутній зимовий період для українців буде найскладнішим, оскільки ситуація з постачанням електроенергії може бути набагато гіршою, ніж минулого року. Якщо до цього ситуацію в енергосистемі рятувало запасне обладнання, розраховувати на це тепер не доводиться. Таку думку висловив заявив гендиректор ДТЕК Максим Тимченко.
Відключення світла цієї зими
Як пояснив Тимченко, раніше була можливість швидко замінювати знищені агресором трансформатори на ті, що були законсервовані на інших енергоблоках.

Однак зараз таких запасів немає. Їх намагаються сформувати. Наразі ми замовляємо трансформатори у виробників і, за можливості, виготовляємо власне обладнання. Також ми виводимо з консервації енергоблоки і ремонтуємо те, що можна відремонтувати, – зазначив він.

Експерт додав, що минулої зими Україна починала сезон із потужністю 6000 МВт, а вийшла з нього з потужністю 3700 МВт. Наразі ведеться робота над планом, який дозволить наступної зими зайти з потужністю 4800 МВт.
Плановий ремонт енергосистеми, за словами Тимченка, в поточному році потребує 3,5 млрд гривень. А для відновлення енергетичної інфраструктури після масованих обстрілів потрібно ще не менше 5 млрд гривень.
Як підготувати оселю до холодів
Щоб оселя не втрачала тепло в період холодів, слід вже зараз перевірити віконні рами та двері на наявність щілин. Бажано встановити сучасні склопакети, наклеїти ущільнювач.
Вікна слід завісити щільними фіранками або жалюзі, які не перекриватимуть радіатори опалення.
За радіатори на стіну встановити тепловідбивні екрани.
Вистелити підлогу килимовим покриттям у кімнатах, де проводите більше часу.
Холодну стіну ізолювати гіпсокартоном, пінополістирольними листами, корковою плиткою чи шпалерами.
Замінити всі лампи розжарювання на економні світлодіодні.
Встановити реле захисту від стрибків напруги, щоб побутова техніка не згоріла через часті відключення світла.
Джерело: 5692.com.ua