Маковія або Медовий спас: як поводитися в цей день, що святити в церкві

Маковея, або Медовий спас – православне свято, яке відзначають 14 серпня. З 1 вересня цього року набудуть чинності нові правила, і за новим стилем свято відзначатимуть 1 серпня.
Це важливе християнське свято, з Медового спаса починається Успенський піст, який триває до 28 серпня. Це одне з трьох літніх свят, у які вшановують Спасителя.
Історія виникнення свята Маковея
Згідно з церковними канонами, офіційна назва цього свята – винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього. Історія цього свята бере початок у 9-му столітті, у Константинополі. У ті роки в місті лютувала епідемія, і для порятунку городян із церкви винесли частину хреста, на якому колись був розп'ятий Ісус.
За допомогою частин хреста були освячені колодязі та водойми, і сталося диво – хвороба відступила. Спочатку свято було місцевим, але вже через 300-400 років його стали відзначати у всіх православних церквах.
Назву "Маковея" цей день отримав на честь семи мучеників Макавеїв, а також їхньої матері Соломонії, які жили в 166 році до нашої ери. Їх було страчено за свою віру. Назва ж "Медовий спас" – народна. Під час відвідування церкви в це свято з собою приносили воду, мед, різноманітні трави. Наші предки цього дня проводили хресні ходи до водойм.
Що святять на Маковія
Традиційно 14 серпня віряни приносять до церкви воду, мед, мак, фрукти та овочі. Також приносять рослини та квіти – овес, календулу, ромашку, соняшник, калину, м'яти та інші.
На Медовий пас церква забороняє виконувати важку фізичну роботу, займатися пранням і прибиранням. Не можна лихословити, сваритися і бажати кому б то не було зла.
Джерело: 5692.com.ua