Маніпуляція в супермаркетах: як покупців змушують платити більше

Українські супермаркети нерідко використовують хитрощі, що дають змогу отримати від покупців більше грошей, ніж вони винні за товар. Робиться це за допомогою нехитрих маніпуляцій і сума переплати зазвичай невелика.
Такий виверт працює практично безвідмовно – навряд чи покупець буде вступати в конфлікт через кілька копійок. На які ж хитрощі йдуть у супермаркетах, щоб змусити заплатити більше?
Ціна без кількох копійок
Це старий, але безвідмовний трюк, який вигідний супермаркетам одразу з двох причин. Наприклад, ціна товару 10,97 говорить про те, що покупець заплатить 11 гривень і навряд чи зажадає здачу 3 копійки.
Крім того, подібна неповна ціна має психологічний ефект – у покупця виникає відчуття, що він купує товар за 10 гривень з копійками, хоча фактично він платить за нього 11 гривень.
Боротися з такими хитрощами можна тільки одним способом – розраховуватися карткою. У цьому разі подібні округлення не працюють.
Крім небажаних "округлень" не на користь покупця, бувають і інші малоприємні моменти, в яких порушуються права клієнтів. Наприклад, касири можуть повідомляти покупцеві, що у них немає дрібних купюр або монет, щоб дати здачу.
Клієнту доводиться або шукати розмін в іншому місці, або відмовлятися від покупки. Це – порушення. Наявність розмінних грошей має забезпечувати адміністрація супермаркету.
Порушеннями є також відмова приймати певні види монет або купюр і невидача фіскального чека.
Джерело: 5692.com.ua