МОЗ оновило правила відпуску наркотичних препаратів із 13 жовтня: як отримати е-рецепт без телефону та за відсутності електрики

З 13 жовтня 2023 року в українських аптеках наркотичні ліки видаватимуть лише за електронним рецептом. Паперові рецепти вже не діятимуть. Це стосується усіх регіонів України, окрім прифронтових територій і зон бойових дій, де і надалі діятимуть обидва варіанти рецептів. Про це повідомили у пресслужбі Міністерства охорони здоров'я України.

Таке рішення дозволить запобігти неконтрольованому обігу таких препаратів, адже їх вживання має особливо небезпечні ризики для життя та здоров’я людини, – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у відомстві, електронний рецепт на наркотичні ліки, які зокрема призначають як знеболювальні засоби для пацієнтів із важкими захворюваннями, запровадили ще у листопаді 2022 року. На час перехідного періоду продовжував діяти і паперовий рецепт, але відтепер він буде не дійсним.

Для пацієнта е-рецепт — зручна опція, оскільки не потрібно постійно відвідувати лікаря для отримання паперового рецепта. Його електронний аналог можна отримати й дистанційно. За майже рік електронний рецепт довів свою ефективність і зручність. Більшість пацієнтів і лікарів за цей час обирали саме е-рецепт, а не паперовий, — наголошують у МОЗ.

Як отримати е-рецепт на наркотичні препарати без телефону і за відсутності світла
Е-рецепт на наркотичні ліки має виписувати лікар, який відповідає за лікування пацієнта. Це може бути і сімейний лікар, і профільний спеціаліст — хірург, онколог, невролог тощо. Термін дії е-рецепта на групу наркотичних ліків становить 10 днів.
У МОЗ запевняють, що кожен, хто за станом здоров’я потребує наркотичних препаратів, обов'язково їх отримає. Відсутність мобільного телефону у пацієнта, а також відключення електрики не це не впливатимуть.
У разі відсутності мобільного слід ідентифікуватися в лікаря, використовуючи документи – паспорт та індивідуальний податковий номер. Лікар роздрукує інформаційну довідку до рецепта, яку можна використати в аптеці замість електронної форми.
Якщо в лікарні буде відсутнє світло або виникнуть технічні проблеми в системі, тоді, як виключення, лікар зможе видати пацієнту рецепт на паперовому бланку.
Джерело: 5692.com.ua