Може сягнути 4 грн/кВт уже в червні: уряд готує підвищення тарифу на електроенергію для населення

Кабінет Міністрів України готує підвищення вартості електроенергії. Зокрема, обговорюється ціна у діапазоні 3,5-4 грн/кВт-год. У той час як поточний тариф – 2,64 грн. Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" заявив Перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань енергетики Олексій Кучеренко.

Що відомо

Олексій Кучеренко наголосив, що проблема підвищення тарифів на електроенергію стосується як побутових споживачів, так бізнесу. Адже, за його словами, в умовах війни тариф не може бути нижчим за собівартість, оскільки це призводить до додаткових фінансових витрат, які потрібно компенсувати за рахунок інших галузей, наприклад армії чи медицини.

Як зазанчив нардеп, Уряд України має плани збільшити тарифи на електроенергію вже в червні. Попередньо, планується, що зростання цін відбудеться з 2,68 грн/кВт до 3,50-4 грн/кВт.

Проте, аби зменшити тиск на вразливі категорії населення Олексій Кучеренко пропонує введення ліміту споживання для таких споживачів. Він, зокрема, зазначив, що в Польщі, наприклад, є окремий тариф для багатодітних сімей, фермерів тощо.

Я подивився в Польщі. У них дійсно є два рівні. Один до двох тисяч кВт на рік. Це бюджетно. А є там, де більше споживають люди, там ідеться про ринковий тариф, – додав він.

Крім того, нещодавно директор енергетичних програм "Центру Разумкова" Володимир Омельченко також підтримав цю ініціативу, наголосивши на тому, що таке підвищення необхідне для забезпечення стабільності енергетичної системи. За його словами, тариф на електроенергію в Україні має бути близько 6 грн/кВт. Але запровадження такого різкого збільшення зростання є нереальним.

Тому, якщо і буде підвищення, то воно має бути послідовним. Від такої міри нікуди не можна подітися, оскільки ви знаєте в якому стані наша енергетична система, – сказав Омельченко.

Крім того, він додав, що росіяни зруйнували та пошкодили близько 70% всієї енергетичної інфраструктури України.

Джерело: 5692.com.ua