Мрія поета, здійснена сьогодні…

Напередодні Шевченкових днів у Києві була проведена презентація «Видавничого Дому «Андрій», що має корені у наддніпрянському Кам’янському. Видавництво презентувало унікальне видання «Другий «Кобзар», книгу впорядковану і підготовлену до друку самим автором.

Назва книги – «Другий «Кобзар» – також належить Тарасові Шевченку

Тарас Григорович написав передмову та підготував рукописи для видавництва. Проте, 5 квітня 1847 року поета заарештували у справі Кирило-Мефодіївського братства. Отже. заарештували і задум Шевченка – рукопис, Кобзар, що до 1907 року перебував у архівах департаменту поліції в Санкт-Петербурзі. Нині він зберігається в Інституті літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України. 

Подані у виданні факсимільна репродукція із автографами поезій 1846–1847 років та передмова автора в складі «Другого Кобзаря» – є першою публікацією шевченківського раритету. «Видавничий дім «Андрій» вже тривалий час спільно з Інститутом літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України продовжує видавничу Шевченкіану.

Збірка є своєрідним творчим звітом поета за 1841–1847 роки. 

Вперше тексти поезій Тараса Шевченка представлені у трьох варіантах: за чинним правописом, автографами поета і транслітерованими відповідниками автографів. Родзинкою видання є те, що «Кобзар» проілюстрований фрагментами акварелей самого автора з альбому 1845 року і малюнками його друзів Михайла Башилова та Якова де Бальмена з маловідомої рукописної збірки «Wirszy T. Szewczenka» 1844 року. 

Тож, у малюнках, виконаних в той же період, що і поезії, ми можемо побачити Україну очима Шевченка та його сучасників. 

На думку творчого колективу, який підготував це видання, ним була здійснена не лише реконструкція задуму поета, а й спроба реконструкції того середовища, де творилась його поезія. 

«…це та справжня історія Шевченкового слова, яка найповніше розкривається саме через вивчення його рукописної спадщини», –– наголосив автор проєкту, передмови, приміток та упорядник текстів Сергій Гальченко.

«Це ще один важливий крок у пізнанні глибинного змісту й філігранності форм поезій Тараса Шевченка. Ну що б, здавалося, слова…»резонував директор Інституту української мови НАН України Павло Гриценко – автор статті до «Другого Кобзаря» «З руки і серця: особлива оптика сприймання творів Шевченка»

Творчий колектив і упорядники висловили спільне сподівання, що справжні шанувальники творчості Кобзаря гідно оцінять цю книгу.